IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

20 банки участват в програма за подкрепа на жилищния пазар в Румъния

Румънските купувачи ще могат да се възползват от евтини заеми и гъвкави условия за покупката на първи дом

11:59 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
20 банки участват в програма за подкрепа на жилищния пазар в Румъния

Двадесет румънски банки са заявили участие с общо 1,46 млрд. евро в правителствена програма, която ще гарантира кредити за купувачите на първи дом в страната, съобщават източници от Министерството на финансите в Румъния, цитирани от Ройтерс.

По-рано този месец правителството одобри програмата като част от усилията си да стимулира икономиката на страната и да съживи кредитирането, което бе замразено поради повишените финансови рискове, пише изданието.

Румънската икономика се сви с 6,2% през първото тримесечие на годината поради световната криза, която сериозно засегна кредитирането, потреблението и износа на румънски стоки, в резултат на което страната бе принудена да поиска помощ от 20 млрд. евро от МВФ.

„Румънците ще могат да купуват или да строят къщи... на много по-ниски цени през юли“, казват от министерството.

Според програмата румънското правителство ще гарантира кредити за купувачите на първи дом на стойност до 60 хил. евро. Кандидатите ще трябва да осигурят самоучастие в размер на 5% от стойността на заема.

Лихвите по програмата също са под пазарните нива, като за кредити, деноминирани в евро, те са 4% над тримесечния EURIBOR, а за заемите в леи – 2,5% над ROBOR.

Още преди да бъдат известни подробности около програмата, цените на апартаментите в Букурещ скочиха, в някои случаи с до 30%, за няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още