IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват значително свиване в усвояването на логистични площи в Европа

Продажбите на логистични имоти се очаква да се увеличат, тъй като производителите се опитват да намалят разходите си за имоти

09:47 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват значително свиване в усвояването на логистични площи в Европа

Усвояването на логистични площи в Европа се очаква да се свие с до 35% тази година, тъй като дистрибуторите консолидират и оптимизират заеманите от тях площи, сочи доклад на консултантската компания Savills.

Наред с това продажбите на логистични имоти може да се увеличат, тъй като производителите се опитват да намалят разходите си за имоти. Наемите за първокачествените площи са се понижили с 6%, а за второстепенните – със 7% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2008 г.

Преструктурирането в индустриалния сектор до голяма степен се движи от спада на БВП, който за Европа се очаква да е средно 4% през годината. Друг фактор е сривът на световното производство, като износът се очаква да отчете рязък спад от 12,6% през 2009 г.

Според Savills хранителната промишленост ще е водеща в търсенето на площи и по-специално търговците, специализирани в икономично пазаруване. Другите производители ще се стремят да предоговарят условията по договорите за наем, да намаляват обема на производството си, а някои ще преотдават наетите площи или ще се преместват в по-евтини локации.

На някои пазари като Дъблин, Париж, Варшава и Барселона е отчетено значително повишение на доходността, което варира между 150 и 200 базисни пункта. Наред с това разликата в доходността между първокласните и второстепенните площи на пазари като Лондон, Амстердам и Осло се е увеличила.

“Индустриалните компании ще насочат фокуса на своите стратегии към своя основен бизнес, като ще аутсорсват своите дейности по дистрибуция и ще продават своите имоти. Дейността през 2009 г. ще остане водена от покачващата се нужда от понижаване на разходите”, коментира Лидия Бриси от екипа за Европейски проучвания в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още