IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на офис наемите в Европа ще продължи до края на 2009

Офис наемите са средно с 10% по-ниски в сравнение с първото тримесечие на 2008 г.

15:54 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на офис наемите в Европа ще продължи до края на 2009

Офис наемите в първокласните сгради в централните градски части в Европа се понижават с двуцифрена стойност на всички локации, включени в проучване на консултантската компания Savills.

В момента офис наемите са средно с 10% по-ниски в сравнение със своите стойности през първото тримесечие на 2008 г., като от компанията очакват те да продължат своя спад до края на годината.

Проучването сочи, че тази тенденция на спад важи за всички сегменти от пазара на бизнес имоти, като понижението е най-отявлено на пазарите, които са отчели най-голям ръст през годините на бума. Покачването на доходността продължава на всички пазари и сектори, въпреки че темповете са се забавили на тримесечна база, казват от компанията.

Наемите на първокласните складови площи също се понижават на всички локации, въпреки че някои пазари като Германия и Полша демонстрират стабилност. Наемите са средно с 2,8% по-ниски в сравнение с миналата година. Средната доходност от складовите площи се е покачила до нивата си от края на 2005 г., когато тя бе 7,5%. За сравнение, миналата година стойността беше средно 6,6%.

При наемите на търговските площи тенденциите също са за продължителен спад. При търговските центрове той е средно 6,5%, а при другите търговски формати като търговски паркове и др. - 5,8%. Негативният натиск върху сектора се очаква да продължи.

Доходността от първокласните търговски площи сега е с около 130 базисни пункта по-висока от тази през първото тримесечие на миналата година, като корекцията в капиталовите стойности при търговските площи е значително по-силна в сравнение с офисите и складовете.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още