IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционният пазар на бизнес имоти в САЩ се размразява

Корекцията нагоре ще бъде болезнена, особено за собствениците, които са ползвали голям дял дългово финансиране, смятат специалисти

15:53 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционният пазар на бизнес имоти в САЩ се размразява

Пропастта между купувачи и продавачи на американския пазар на бизнес имоти намалява, което показва, че опустошеният пазар е по-близо до момента, в който ще поеме болезнения път към възстановяването. Това е мнението на Алън Смит, изпълнителен директор на Prudential Real Estate Investors (PREI), цитиран от Ройтерс.

Компанията инвестира в ценни книжа, свързани с пазара на бизнес имоти, от името на пенсионни фондове и други институционални инвеститори. Към края на първото тримесечие поделението за алтернативни инвестиции Prudential Financial Inc управляваше активи на стойност 42 млрд. долара, от които 26 млрд. долара в САЩ.

„Едва наскоро – и с наскоро имам предвид седмици, не месеци – забелязахме инвестиционният пазар да показва някакви признаци на живот“, казва Смит. „ Появиха се сериозни играчи, които преговарят за активи“, добавя той.

„Това би станало и по-рано, но, честно казано, хората, които заявяваха интерес, не бяха особено сериозни и често не бяха готови да сключат сделка.“

Лошата новина е, че цените, които тези купувачи предлагат, са отражение на данните от последните няколко месеца, според които цените на бизнес имотите са се понижили с 40-50% от своя връх през 2007 г., пише изданието.

Някои от продавачите все още не са осъзнали новата ценова реалност, като преговори по сделките се водят, но не се финализират, което затруднява да се определят някакви пазарни цени.

Смит обяснява, че хората започват да осъзнават накъде върви пазарът, но активността по сделките все още остава „изключително ниска“.

Продажбите на бизнес имоти по света през второто тримесечие се очаква да бъдат с 67% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, като за САЩ този спад е 83%, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Real Capital Analytics.

Корекцията нагоре на редица от световните пазари на имоти ще бъде болезнена за много инвеститори, особено за онези, които са направили придобивания, разчитайки предимно на дългово финансиране, като според Смит тази затруднена ситуация ще продължи няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още