IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът Atlas Estates търси купувач за офис сграда в София

Пазарът на имоти в България бе сериозно засегнат от кризата за разлика от някои мнения, че ефектът е по-ограничен, смятат от фонда

13:33 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът Atlas Estates търси купувач за офис сграда в София

Инвестиционният фонд Atlas Estates, който има редица инвестиции в Централна и Източна Европа, търси възможности за продажбата на единствения си актив у нас – офис сграда в централната част на столицата, казаха от фонда за Investor.bg.

От компанията бяха съобщили, че обмислят продажбата на някои от активите си в региона, за да понижат нивото си на задлъжнялост и да подобрят финансовата си стабилност.

Днес от компанията казаха, че търсят купувач за своята офис сграда Atlas House (преди BSR Center) на бул. „Тотлебен“, която тя придоби през 2007 г. от BSR Europe за 7,3 млн. евро.

На въпрос на Investor.bg защо са решили да продадат актив, който генерира приходи, от Atlas Estates отговориха, че фондът в момента няма дейности по разширяването си у нас и в този смисъл имотът се явява като актив, който не е свързан с основната й дейност. От фонда казаха, че биха разгледали всякакъв тип оферти, като вече са имали разговори с различни инвеститори, които досега не са довели до резултат.

За сравнение в началото на миналата година от компанията обявиха планове за инвестиции в България за над 200 млн. евро, като определиха пазара у нас и този в София като един от основните за нейната дейност.

„Това (офис сградата в София) е добър актив, който в известен смисъл сам се грижи за себе си“, коментираха от компанията, като добавиха, че пазарът на имоти у нас е бил сериозно засегнат от кризата, за разлика от някои мнения, че ефектът е бил по-ограничен.

Запитани дали при евентуална сделка ще трябва да продадат с известна „отстъпка“ от компанията казаха, че това е въпрос на преговори.

Поради затруднените условия на кредитния пазар Atlas Estates трябваше да поднови и да предоговори редица от своите кредити. До този момент тя успя да рефинансира три от четирите си кредита, чийто падеж настъпи през първото тримесечие на 2009 г. В момента компанията води преговори и по разсрочка на лихвените плащания по някои от кредитите си.

Наред с България фондът управлява портфолио от бизнес сгради и хотели в Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още