IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Equest с „разочароващи резултати“ след загуба от 64,3 млн. евро

Загубата включва и негативна преоценка в стойността на портфолиото на фонда на стойност почти 21 млн. евро

11:47 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Equest с „разочароващи резултати“ след загуба от 64,3 млн. евро

Бившият собственик на софийския мол City Center Sofia, инвестиционният фонд Equest Balkan Properties plc (EBP), отчете загуба преди данъци от 64,3 млн. евро за 2008 г. в сравнение с печалба от 3,5 млн. евро за предходната година.

От компанията определиха тези резултати като „разочароващи“.

„Нашата цел миналата година бе да увеличим фокуса си върху продажбата на активи и разходната си структура, за да подобрим финансовата позиция на EBP и в крайна сметка да върнем капитал на акционерите“, казват от фонда. От компанията добавят, че са постигнали известен прогрес в това отношение, който обаче не е бил достатъчен предвид пазарните условия.

Миналата година фондът продаде най-големия си актив, търговският център City Center Sofia, на Heitman European Property Partners III за 101,5 млн. евро.

От Equest казват, че въпреки че вярват в потенциала на програмата за продажба на още активи от портфолиото си, тя ще е затруднена от предизвикателните условия в инвестиционния сектор.

„Инвестиционният пазар продължава да се влошава поради ограниченото финансиране, чието изражение са очакванията за по-висока доходност и редки сделки по продажби“, казват от Equest, като добавят, че позицията на фонда остава „относително слаба“.

В отчетената загуба за миналата година се включва и загуба от преоценка на активи в размер на 20,8 млн. евро, или 9,8% от нетната стойност на активите на фонда, казват от компанията.

„Оставаме много притеснени за икономическите изгледи и ефекта от тях върху цените на имотите в Югоизточна Европа“, се казва във финансовите резултати на Equest.

Фондът продължава преговори за продажбата на един от малкото активи, които все още притежава у нас – сградата на бившето кино „Сердика“ в София. Той бе в напреднали преговори за нейната продажба на австрийски институционален инвеститор, който обаче се отказа от сделката в началото на 2009 г.

Поради понижените оценки на активите в портфолиото на Equest фондът е нарушил банковото споразумение по отношение свой заем за Moldova Mall и е стартирал преговори за доброволно отстъпване на актива на кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още