IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад в изтеглянията на капитали от германските фондове от отворен тип

Постъпленията във фондовете през април са били 556 млн. евро, което е най-високият резултат за този месец за последните пет години

10:38 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спад в изтеглянията на капитали от германските фондове от отворен тип

Консултантската компания за имоти CBRE отчете окуражаващи данни от инвестиционния сектор в Германия. Според компанията изтеглянията на капитали от германските инвестиционни фондове от отворен тип, които са сред най-активните инвеститори в имоти в Централна Европа, са регистрирали спад през последните месеци.

Инвеститорите бяха окуражени да се оттеглят от фондовете, след като германското правителство гарантира сумите по всички банкови депозити миналия октомври, казват от компанията. През последните месеци обаче лихвите по депозитите са отчели значителен спад, което е накарало инвеститорите да се насочат отново към фондовете от отворен тип. За първите три месеца на годината общите постъпления в тези фондове са били на стойност 1,6 млрд. евро.

Наред с това редица фондове са позволили отново изтеглянето на инвестиционни капитали, след като в края на миналата година те бяха замразени поради значителен брой инвеститори, които търсеха начин да излязат от фондовете.

SEB ImmoInvest, един от най-големите фондове в Германия, който наложи забрана за изтегляния на капитали миналата година, е отворил фонда отново в края на май, или два месеца по-рано от планираната деветмесечна продължителност на забраната.

По-ранното отваряне е резултат от подобрени нива на ликвидност, казват от компанията. От фонда са отчели инвестиционни постъпления в размер на 150 млн. евро между ноември и април.

Според CBRE решението на фонда за по-ранно премахване на забраната се е пренесло към останалата част на сектора. Общата сума по постъпленията във фондовете от отворен тип в страната през април е била 556 млн. евро, което е най-високият резултат за този месец за последните пет години.

Подобрената инвестиционна нагласа е окуражила и останалите девет „замразени“ фонда да премахнат забраната по-рано от предвиденото. Въпросните девет фонда представляват една трета от общата стойност на сектора, казват от компанията. Трите най-големи от тях управляват активи на стойност около 15 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още