IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да се възползваме от възстановяването на пазара на имоти?

Няколко инвестиционни идеи за покупки на имот в момента, в който пазарът се оттласква от дъното

08:33 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Как да се възползваме от възстановяването на пазара на имоти?

Според редица данни най-лошото за някои пазари на имоти в Европа вече е преминало и има редица стъпки, които да предприемем, за да се възползваме от процеса на възстановяване, пише в. Таймс.

Изведнъж пазарът на жилища не изглежда вече толкова мрачен. Напоследък във Великобритания излязоха редица положителни данни – от ръст в броя на запитванията от страна на купувачи, до приближаване на очакванията между офертните и продажните цени на жилищата. Това кара много анализатори да прогнозират, че най-лошото на пазара е преминало.

Разбира се, не всички са убедени в това. Много от икономиките на континента все още са в тежко състояние.

Въпреки това ако вярвате, че пазарът на имоти вече е тръгнал нагоре, как може да се възползвате от този възходящ тренд? Изданието предлага няколко инвестиционни идеи за купувачи, които биха искали да закупят имот именно в този момент.

Покупка „на зелено“

Тези покупки бяха синоним на най-прекомерното повишение на цените на пазара на имоти по време на бума, но може ли сега отново да е момент за покупка на жилище „на зелено“?

Някои строителни предприемачи казват, че забелязват увеличен брой на купувачите, които търсят жилище „на зелено“. От консултантската компания Knight Frank също посочват, че през последните месеци са получили няколко запитвания за такива покупки от страна на инвеститори.

Ползите от покупката на имот още преди той да бъде построен са очевидни, ако смятате, че пазарът е поел нагоре, пише изданието.

„Това е добър начин за добавяне на стойност към актива“, казва Анди Финч, партньор в Knight Frank.

Въпреки това такива оферти невинаги е лесно да се намерят, тъй като предприемачите, които имат финансиране за проекта, не биха искали да продават на дъното на пазара. „Ако някой (продавач) е готов на такава продажба, купувачът би сключил добра сделка“, казва Боб Уестън от Weston Homes, като добавя, че за него няма логика да продава на зелено, ако цените вървят нагоре.

Изборът трябва да се направи внимателно, като се избягват региони, наводнени с вече построени жилища, които не могат да се продадат, съветва изданието.

Покупка на земя

Цените на земята също отбелязаха резки спадове на редица пазари през последните 18 месеца, което е добре дошло за хората, които планират да купят парцел, върху който да построят жилище.

Някои експерти предупреждават, че в момента, в който пазарът започне да се възстановява, предприемачите, които временно се бяха оттеглили, ще започнат да се завръщат на пазара и възможностите за индивидуалните купувачи ще намалеят.

Покупка в близост до транспортна инфраструктура

Много проекти за подобряване на транспортната инфраструктура или за изграждане на нова такава се реализират в редица държави в Европа. Въпреки това всеки, който би искал да се възползва от това развитие, би трябвало постоянно да си задава следния въпрос: До каква степен този потенциален ръст вече е отразен в цените?

Някои специалисти смятат, че по времето на силен пазар такива промени в транспортната инфраструктура може да се очаква, че вече са калкулирани в цените. На един по-слаб пазар обаче този процес отнема по-дълго време.

Наред с това значимостта на тези инфраструктурни подобрения не трябва да се надценява, тъй като те невинаги водят до толкова големи увеличения в стойността на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още