IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 85% от търговските площи в „Сердика Център“ са отдадени под наем

Офисите в мола ще започнат да се отдават под наем през есента, а наемите ще варират между 15 и 17 евро на кв. м

15:48 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 85% от търговските площи в „Сердика Център“ са отдадени под наем

Общо 85% от търговските площи в мола „Сердика Център“, който се изгражда в столицата, са отдадени под наем осем месеца преди неговото откриване. Това казаха пред журналисти представители на австрийската Sparkassen Immobilien и германската ECE Projectmanagement – двете компании, изграждащи мола.

От ECE Projectmanagement, които отдават под наем търговските площи, отказаха да назоват средни нива на наемите, но казаха, че интересът от страна на наематели е голям. Въпреки това има и такива, които са се отказали от плановете си за наемане на площи в центъра поради затруднената пазарна ситуация. От компанията казаха, че някои румънски търговски вериги са спрели експанзията си заради кризата и валутните флуктуации в северната ни съседка, които препятстват тяхната дейност.

За останалите 15% в момента се водят преговори с потенциални наематели, като до момента на откриването на центъра се очаква да са отдадени 100% от площите.

Търговският център, в който ще бъдат инвестирани 210 млн. евро, е с обща разгъната застроена площ от 167 хил. кв. м. Търговската част е 53 хил. кв. м, а офисите са 33 хил. кв. м.

От Sparkassen, които отдават офисите под наем, казаха, че маркетирането на офис частта ще започне през септември. От компанията добавиха, че наемните нива в офисите ще бъда от порядъка на 15-17 евро на кв. м.

Тогава се очаква и проектът да бъде завършен на етап груб строеж, като търговската част се планира да бъде открита през януари или февруари 2010 г.

За да улеснят трафика до търговския център компаниите планират да изградят пробив на трамвайната линия на бул. „Ситняково“ към ул. „Попова шапка“. Тротоарът, който е в момента на „Ситняково“, ще бъде превърнат в допълнителна пътна лента, като компаниите ще изградят нов тротоар вдясно от него. Центърът ще разполага с 1600 паркоместа. Наред с двете подземни паркинг нива, предвидено е и трето ниво, разположено над офис частта.

Строителството на центъра започна през юли 2007 г., а за главен изпълнител бе избрана турската строителна група Кайъ. Тя е отговорна за общото изпълнение на проекта, а нейни подизпълнители са четири български компании.

Sparkassen Immobilien притежава дял от две трети в „Сердика Център“, а останалата част е собственост на ECE Projectmanagement. Офис частта е притежавана изцяло от Sparkassen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още