IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм заля азиатските предприемачи след ръст на сделките с жилища

Някои компании за имоти в Азия вече разкриват планове за нови проекти в очакване на поврат на пазара по-късно тази година

12:08 | 24.06.09 г.
Оптимизъм заля азиатските предприемачи след ръст на сделките с жилища

Азиатските компании за имоти започнаха да виждат светлина в края на тунела, като някои от тях се готвят за обръщане на посоката на пазара нагоре въпреки затруднените икономически условия в световен мащаб.

Настроенията сред американските и европейските шефове на компании за имоти на конференция за имоти на Ройтерс, която се провежда тази седмица, са мрачни, но азиатските им колеги са по-оптимистично настроени, като някои вече разкриват планове за нови проекти в очакване на поврат на пазара по-късно тази година.

Например китайската компания за строителство на бизнес имоти SOHO казва, че е събрала 1,9 млрд. долара за покупки на земя и планира да започне нови проекти в Шанхай и Пекин идните месеци.

Третата по големина публична компания за имоти в Индия, Indiabulls, пък предвижда да стартира шест до седем жилищни проекта през финансовата година до края на март 2010 г. заради очаквания за възстановяване на търсенето.

„Общото настроение е предпазливо, но има и оптимизъм. Азиатските компании като цяло са в много по-добра форма в сравнение с тези от други региони“, обяснява пред агенцията главният финансов директор на Ayala Land и президент на азиатската асоциация на публични компании за имоти Жем Исмаел.

Причина за оптимизма в Азия е възстановяване на жилищните пазари, след като намалените цени привлякоха купувачи в Китай, Хонконг и Сингапур.

Обемите на транзакциите на тези пазари са близки до нивата по време на бичия пазар от 2007 г., а цените на жилищата започнаха да се ориентират нагоре, след като предприемачи като сингапурския City Developments вдигнаха цените.

Цените на имотите в Азия не се повишиха толкова силно като в САЩ и части от Европа през това десетилетие. В доларово изражение имотите в страни като Филипините са по-евтини в сравнение с началото на азиатската криза в края на 1997 г.

Намаления на лихвите и държавните пакети от стимули също помагат на пазарите на имоти в региона да се възстановят.

Цените на жилищата в Китай се очаква да се повишат средно с 10% до края на 2010 г., посочи анкета сред анализатори тази седмица.

Перспективите за пазара на офиси в Азия остават негативни, но според повечето предприемачи наемите са се стабилизирали след резкия спад през последното тримесечие на 2008 и по-рано тази година.

Според някои инвеститори обаче възстановяването може да не е устойчиво.

„Съществува риск това да е рали на мечи пазар и ситуацията може да се преобърне, когато например има нови шокове за икономиките“, коментира Кенет Цанг, директор проучвания и стратегии в LaSalle Investment Management за Азиатско-тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още