IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ikea натисна спирачки на експанзията си в Русия

Мебелната верига спира бъдещите си инвестиции в страната, докато не бъдат разрешени „ключови въпроси“ относно операциите й там

11:16 | 24.06.09 г.
Ikea натисна спирачки на експанзията си в Русия

Най-голямата верига за продажба на мебели в света - Ikea, ще спре плановете си за бъдещи инвестиции в Русия, докато не бъдат разрешени „ключови въпроси“ относно операциите й там, заяви шефът на компанията за страната Пер Кауфман.

Ikea ще довърши текущите си проекти, но „по-нататъшните инвестиции ще бъдат временно спрени“, казва Кауфман, без да уточнява кои точно са споменатите ключови въпроси.

Компанията се изправи пред поне четири спора с властите в процеса на отваряне на 11 магазина от навлизането си в Русия през март 2000 г.

„Случаят с Ikea показва, че инвестиционният климат в Русия не се подобрява”, коментира пред Bloomberg Михаил Красноперов, анализатор в Troika Dialog в Москва.

Веригата планира да завърши работата в градовете Самара, Омск, Уфа и Москва и да продължи преговорите за нови магазини в Саратов, Воронеж и Тюмен, е казал Кауфман. През март базираната в Холандия компания заяви, че може да спре експанзията си в Русия, след като откриването на магазина й в Самара беше отложено заради проблеми с издаването на одобрение от властите.

В събота основателят на компанията Ингвар Кампрад заяви, че тя е била измамена с близо 200 млн. долара с надписани сметки за комунални услуги на магазините си в Русия.

По думите на Кауфман въпросната ситуация в момента е обект на съдебно разглеждане. Той е отказал повече подробности с аргумента, че всякакви коментари може да повлияят на решението на съда.

Веригата беше принудена до отложи също откриването на магазин в сибирския град Новосибирск през 2007, след като местните власти изискаха компанията да построи пътни връзки.

През декември 2006 г. магазинът на компанията в Нижни Новгород беше затворен за празниците, след като държавни инспектори констатираха над 800 нарушения на противопожарната безопасност в сградата.

През декември 2004 г. държавни служители блокираха отварянето на разширен магазин на Ikea в Москва минути преди старта на церемонията, като се позоваха на опасност, създадена от разположението на паркинга на магазина над газопровод с високо налягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още