IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България подходяща за покупка на имот според 13% от чуждите инвеститори

България се нарежда на четвърто място в класация на сайт за имоти, оглавявана от Ирак

14:52 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
България подходяща за покупка на имот според 13% от чуждите инвеститори

Общо 12,5% от чуждестранните инвеститори в имоти са отговорили, че България е подходяща дестинация за покупка в момента, сочи анкета на специализирания сайт за имоти Simplyzigzag.

България се нарежда на четвърто място в класацията на сайта, която е оглавявана от Ирак. Общо 44,6% от потребителите, взели участие в анкетата на компанията, която има дейност и в Близкия изток, са отговорили, че Ирак в момента представлява подходящ пазар за инвестиции в имоти.

В отговор на телефонно запитване на Investor.bg Рая Мамарбачи, директор в компанията, коментира от офиса си в Бейрут: „Идеята за инвестиции в имоти в Ирак бе немислима преди време“. Въпреки това според нея икономиката на Ирак, която е доминирана от нефтената индустрия, земеделието и туризма, предлага добри инвестиционни възможности.

Ирак е следван от Хърватска, която е предпочетена от 17,9% от участниците в проучването. Пазарът на имоти в Коста Рика се нарежда на трето място с 16,1%, а Румъния е пета с 8,9%.

От компанията не уточниха какви са по народност по-голямата част от респондентите, като казаха, че са „посетители на сайта от цял свят“.

„Преди време ако искахте да купите (имот) в чужбина, имаше само няколко възможности, като най-популярни бяха Франция, Испания и Португалия. За по-богатите бяха Флорида, Карибите и планинските имоти в Аспен“, казва Мамарбачи. След това на сцената се появиха пазари като Хърватска, България и Румъния.

Сега обаче най-големите пазари като САЩ, Испания и Франция все още са в период на спад, така че британските купувачи започват да проучват нови дестинации като Ирак и Коста Рика, които предлагат лесни възможности за покупка на имот, добавя тя.

Според класация на сайта за имоти Property Abroad българският пазар се нарежда на осмо място по популярност сред британските купувачи за първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още