IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват силен скок на незаетите офис площи у нас

Броят на сделки по преместване на офиси и предоговаряне на условията тази година ще се увеличи, смятат специалисти

13:07 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват силен скок на незаетите офис площи у нас

Очаквам рязко покачване на процента на незаети офис площи. Той ще бъде последван от постепенно нарастване на броя сделки за наем, произтичащо най-вече от приближаването на позициите на наематели и наемодатели по отношение на очаквания и търсене. Това смята Антон Славчев, мениджър Офис площи и бизнес паркове в Colliers International, България.

Според него по-голямата част от българския бизнес все още не вижда положително развитие по отношение на икономическата ситуация, което влияе върху търсенето на офис площи.

От компанията смятат, че пазарът на имоти у нас има нужда от още няколко месеца, „за да дръпне напред“. „Междувременно предвиждаме повишаване на броя на сделките, касаещи премествания на офиси и предоговаряне на текущите наемни условия“, смята Славчев.

През последните месеци инвеститорите започват да осъзнават, че за тях не е рентабилно една сграда да стои празна в продължение на период от половин до една година. По-добро решение би било да осигурят запълняемост дори при по-гъвкави наемни нива. Така пазарът достигна момент, доминиран от желанието на наемателите да договорят по-добри условия и готовността на наемодателите да направят отстъпки, за да задържат клиентите си и да привлекат нови.

В момента работим с близо 15 компании, които имат латентно търсене за около 40 хил. кв. м площ. Това пасивно търсене ще се реализира в различен момент според очакванията на всеки наемател за ценови нива, готовността му да изчака и наличието на продукта, който търси, добавя той.

„Както в сегмента на жилищните имоти тази година е „Годината на купувача”, така и при офисните площи ключовата дума е „оптимизация”. Ето защо основното ми послание към наемателите е да бъдат по-активни в предоговарянето и да намерят най-доброто решение за своите офис нужди, защото сега е моментът да оптимизират бизнес пространството си“, казва Славчев.

По негово мнение на пазара се наблюдава известен спад на наемните нива, но той е трудно да бъде измерен, най-вече поради липсата на голям брой сделки. Нивата са по-ниски от отчетените в края на миналата година и попадат в диапазона между 10 и 15 евро на кв. м.

На пазара се предлагат по-голям брой офиси и това се дължи на два фактора. Първо, завършват се нови проекти. Второ, компании, чийто бизнес намалява или отчитат по-малък от очаквания ръст, сменят офисите си. Помещенията, които са заемали до момента, също излизат на пазара, коментира Славчев.

Това как ще се движат наемните нива в бъдеще зависи от действията на инвеститорите. Те, от своя страна, се определят от зависимостта между фаза на завършеност и фаза на запълняемост на обектите. Също така успешни проекти биха били по-малко засегнати от кризисната ситуация, което не би довело до големи отстъпки от страна на инвеститорите по отношение на наемните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още