IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 7,5% спад на строителството в Европа тази година

За разлика от Западна Европа, за Централна и Източна Европа се прогнозира умерен ръст от 1,24%

08:21 | 23.06.09 г.
Очакват 7,5% спад на строителството в Европа тази година

Строителната продукция в Европа се очаква да падне със 7,46% тази година, сочи ревизираната прогноза на мрежата от 19 европейски изследователски института Euroconstruct. Оценката е значително занижена спрямо предишните очаквания на групата, публикувани през декември, които бяха за понижение от 4,3%. Миналата година строителната активност в Европа се сви с 3,08% спрямо пиковата продукция от 2007 г. в размер на 1,53 трлн. евро, пише сайтът за строителство khl.com. 

Euroconstruct е ревизирала в посока надолу прогнозите си за почти всички от 19-те страни, включени в анализа. Единствените положителни промени са за Швейцария, където тази година се очаква ръст от 1,6% в сравнение с предишната прогноза за повишение от 0,81% и Унгария, където сега се очаква спад от 3,21% на активността тази година в сравнение с предишната оценка за намаление от 3,82%.

В другия край на спектъра са направени някои значителни ревизии надолу. Най-рязко е понижението за Ирландия, където са очакват 34,62% спад на строителството тази година. Друга голяма промяна в прогнозата е Португалия, където се очаква спад на активността от 10,01% за 2009 г., за разлика от предишната оценка за ръст от 0,4%

Големите 5

Рецесията се очаква да се почувства най-остро в т. нар. „големи 5“ – пазарите във Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, където се прогнозира спад от 8,08% на активността тази година след понижение от 4,15% за 2008 г.

Основният „виновник“ е Испания, за където се прогнозира свиване на продукцията с 18,73% тази година след спад от 17,28% през 2008 г. С очакван спад от още 6,14% през 2010 г. от мрежата очакват този строителен пазар да намалее с една трета спрямо пика си от 223 млрд. евро през 2007 до 140 млрд. следващата година.

Пониженията за Италия и Великобритания тази година се считат като повече или по-малко в синхрон с по-широкия регион, съответно 7,5% и 7,45%. Тенденцията към спад се очаква да бъде по-слабо изразена във Франция и Германия, където продукцията ще намалее с 5,46% и 3,70% съответно.

Прогнозираният спад за строителството в Западна Европа като цяло тази година е 7,98%.

Всички пазари, с изключение на Швейцария, се очаква да отчетат спад на строителната продукция тази година, като той ще е най-изразен в Ирландия, Финландия и Португалия.

Централна и Източна Европа

За разлика от Западна Европа, за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се очаква умерен ръст от 1,24% тази година, макар и това също да е ревизия в посока надолу на прогнозата от декември за ръст от 4,84%.

Макар и строителната продукция да се очаква да се свие с 3,23% в Чехия, с 3,21% в Унгария и с 4,25% в Словакия тази година, ръстът от 5,51% за най-големия пазар в региона – Полша, създава положителна прогноза за региона като цяло.

Тазгодишната стойност обаче представлява значително забавяне спрямо предишните темпове.

Перспектива

За 2010 година от Euroconstruct прогнозират още 1% свиване на строителната продукция в Европа. Ръстът в ЦИЕ се очаква да се ускори до 6,34%, но за Западна Европа прогнозата е за понижение от 1,52%.

Нарастването на строителството ще се върне на континента като цяло през 2011 г., когато се очаква да бъде отбелязано около 1,6% увеличение на общата строителна активност. Докато страните в ЦИЕ се прогнозира да постигнат силен ръст от над 10%, възстановяването в Западна Европа се очаква да бъде далеч по-умерено от едва 1%.

Данните включват 19 страни в Европа – Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания.

У нас строителната продукция пада с 8,9% през април на годишна база, въпреки че на месечна има ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още