IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на имоти в Кипър все още по-стабилен от нашия, но очакват влошаване

Кипър е в по-добра позиция от България, която разочарова чуждите купувачи с хиляди апартаменти, обявени за продажба, пишат кипърските медии

12:24 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на имоти в Кипър все още по-стабилен от нашия, но очакват влошаване

Цените и търсенето на пазара на имоти в Кипър се понижават, но пазарът все още остава стабилен в сравнение с някои други страни в Източна Европа като България и Румъния, пишат кипърските медии.

Цените и търсенето в Кипър отчитат спад от 2008 г. насам, като само някои територии в страната са останали сравнително незасегнати от кризата.

Според консултантската компания Antonis Loizou & Associates Ltd цените в някои градове като Пафос и Ларнака са отчели спад от до 28%. За разлика от тях някои други локации като Лимасол са почти незасегнати и дори отчитат ръст.

Въпреки това от компанията казват, че цените може да продължават да падат.

„Като минава времето и икономическата ситуация не се подобрява, спадът в цените ще се увеличи, за да компенсира до известна степен пониженото търсене“, казват от компанията.

Според нея най-лошото за сектора на имоти ще дойде след края на лятото, тъй като тогава ще стане ясно какъв е мащабът на понижението в приходите от по-слабия поток от туристи.

Търсенето на имоти в Кипър от страна на чуждестранни купувачи се е понижило с до 50%, а от страна на местни купувачи – с 20%.

При все това все още има място за оптимизъм поради редица характеристики на острова и местното население, пише Cyprus Weekly. Сред тях са относително неефективната система по принудителни продажби на имоти и психологията да не се продава под цената, на която е направена покупката, сочи изданието.

Наред с това секторът на имоти, който заедно с туризма е сред основните двигатели на икономиката, осигурява 40 хил. работни места и генерира годишни приходи в чуждестранна валута в размер на 1,2 млрд. евро.

От друга страна изданието сочи, че Кипър е в много по-добра позиция от някои други държави като Румъния, „където търсенето от чужбина се е сринало до почти нищо“, а местните банки не отпускат кредити, което засяга местното търсене. Наред с това България разочарова чуждестранните инвеститори с хиляди апартаменти, обявени за продажба, се казва в съобщението. В Гърция пък има над 200 хил. непродадени апартамента, а цените са се понижили с около 18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още