IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищният пазар в България ще започне да се възстановява към края на 2009?

Такова развитие виждат от Orchid Developments, които имат два жилищни проекта у нас

10:44 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар в България ще започне да се възстановява към края на 2009?

Жилищният пазар в България ще започне да се възстановява към края на годината. Това е мнението на изпълнителния директор на инвестиционната компания Orchid Developments Group Limited Гай Мейохас, което той изказва във финансовия отчет на компанията за 2008 г.

В момента Orchid развива два жилищни проекта в страната, съответно в София и Варна, като отчита забавяне на продажбите на апартаментите в тях „в резултат на икономическия климат и затягането на изискванията на банките за ипотечно кредитиране“.

В началото на годината компанията реши да отложи развитието на повечето от проектите си и да намали мащаба на други. В резултат на това в момента тя продължава развитието на три проекта във Варна, за които смята, че имат потенциал – търговският център Grand Mall, мултифункционалният комплекс Orchid Gardens Varna и жилищният комплекс Orchid Hills Varna.

От компанията казват, че над 70% от площите в мола вече са отдадени под наем, като в момента се водят преговори за още 11% от тях.

Компанията е продала 309 от 471 апартамента в Orchid Hills Varna, като е завършила изграждането на първата фаза от комплекса.

Orchid Gardens Varna се очаква да бъде завършен в началото на 2011 г., като компанията е продала 12 жилища за общо 3,1 млн. евро.

Дружеството е приключило и изграждането на Orchid Hills Sofia, в който е продала 172 от общо 177 апартамента.

Миналата година компанията продаде хотела „Явор“ в Златни пясъци за близо 10 млн. евро.

Orchid отчете печалба от 135 хил. евро за 2008 г. в сравнение със загуба от 3,4 млн. евро за 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още