IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на имотите във Великобритания отново тръгнаха надолу

Средната цена на жилище намалява с 1000 паунда през юни, или 0,4%, до малко над 226 хил. паунда през юни

09:38 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на имотите във Великобритания отново тръгнаха надолу

Цените на недвижимите имоти във Великобритания отново започнаха да се понижават през юни, след като преди това се повишаваха в продължение на пет последователни месеца. Това стана ясно от данните, публикувани на английския сайт за имоти Rightmove.

Средната цена на жилище намалява с 1000 паунда през юни, или 0,4%, до малко над 226 хил. паунда. През април и май жилищата поскъпнаха съответно с 1,7% и 2,4% на месечна база. Средната цена на жилище остава почти непроменена на ниво от 397 хил. британски лири.

В сравнение със същия месец на миналата година имотите са поевтинели с 5,5%. От началото на тази година обаче цените са се повишили с 6%, след като купувачите, разполагащи с капитал, се възползваха от добрите оферти на пазара.

Според данните на Rightmove броят на офертите за продажба започва да намалява, защото сегашните ценови нива не са привлекателни за продавачите. Броят на новите имоти за продан намалява с над 40% на годишна база за периода януари – юни.

Нарастването на лихвените проценти и по-високите изисквания за отпускането на ипотечни кредити затрудняват много от първите купувачи на жилище, уточняват още от Rightmove.

Данните от последните няколко седмици показваха подобрение на активността на пазара. Броят на одобрените молби за ипотечни кредити се увеличи, а данните на ипотечните банки Halifax и Nationwide показаха ръст на цените през май.

Експерти от Rightmove предупреждават, че състоянието на пазара може отново да се влоши през втората половина на тази година поради комбинираните ефекти от рецесията и ограничения достъп до ипотечни заеми.

Британската лира поевтинява с 0,3% спрямо долара в часовете на днешната валутна сесия. Към 9:30 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6441 щатски долара. За последните 12 месеца паундът се е обезценил с близо 20% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още