IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още един пазар на имоти пред колапс

Бумът на пазара в Кайро и по-голямата част на Египет изглежда приключи - цените падат, а много нови апартаменти стоят празни

12:05 | 19.06.09 г.
Още един пазар на имоти пред колапс

В египетската столица Кайро улиците са оживени както винаги, но навсякъде около тях е пълно с новопостроени празни апартаменти. Това е признак, че бумът на пазара на имоти, настъпил в Кайро и по-голямата част от Египет през 2007 и 2008 г., е приключил. Цените на жилищата и земята вече падат.

„Цената на квадратен метър земя се понижи от 2800 египетски паунда (305 британски) до 2000 сега“, казва пред BBC Халид Ел Шаер, предприемач от Кайро.

Вестниците са пълни с реклами на нови апартаменти, а самите сгради често са накичени с билборди, които рекламират качествата на проектите. Апартаментите обаче остават празни.

Преди имаше оживление на жилищния пазар от 1 юни, когато египетските работници се завръщат от работата си в Персийския залив със събрани пари за инвестиция. Тази година обаче не стана така.

„Цените падат, защото строителните материали са по-евтини и самият пазар е притеснен от глобалната финансова криза. Потенциалните купувачи се въздържат от сделки, защото мислят, че цените може да паднат още“, обяснява Есам Хамад, експерт в сектора на имотите в Египет.

Отчетени са понижения от по 15% в луксозния и в горния среден пазар на имоти в страната. За тези в по-ниския сегмент на пазара обаче няма подобни намаления.

Нур Ел Хади работи за малка фирма и търси жилище за бъдещото си семейство. „Покупката на апартамент е извън възможностите ми, затова си търся жилище под наем. Дори и така беше трудно да си намеря достъпен вариант. Търсих близо 6 седмици, преди да намеря нещо подходящо“, разказва той пред BBC.

Неговият случай отразява другата страна на монетата на пазара на жилища в Египет.

В горния край на пазара хората не купуват, защото очакват цените да паднат още. В по-долния му край евентуалните продавачи по-скоро биха предпочели да държат апартаментите си празни, отколкото да продадат близо до дъното на пазара, както те виждат ситуацията.

Резултатът е застой за по-бедните, които не успяха да се възползват от ръста на цените на имотите, а сега явно няма да успеят да се възползват от спада им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още