IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящият публичен дълг насърчава продажбата на държавни имоти в Европа

Очакват настоящите икономически условия да ускоряват този тренд

10:03 | 19.06.09 г.
Растящият публичен дълг насърчава продажбата на държавни имоти в Европа

Повишаването на държавния дълг в отговор на глобалната банкова криза и рецесията изглежда провокират вълна от продажби на правителствени имоти в Европа, показва проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), което разглежда продажбите на имоти от правителствата във Франция, Германия, Гърция и Великобритания.

Докладът на компанията следва съобщението на британското правителство, че ще продаде бизнес имоти и свързани активи на обща стойност от 20 млрд. паунда в следващите 10 години, като така ще намали годишните си разходи с 5 млрд. паунда.

„Публичните финанси на много държави по света се влошават, докато те се опитват да преодолеят влиянието на рецесия и банковата криза”, казва Ник Аксфорд от компанията. „Много правителства генерират огромен дефицит и трупат дълг, за да финансират спасяването на различни институции. Предвид опасенията за дълбочината на инвеститорския интерес към правителствени облигации, разпродажбата на недвижими имоти може да е средството за набиране на така необходимия капитал за държавите”.

„При условие че търсенето на свободни площи в момента е по-ограничено и цените са на ниски нива, продажбата на имоти ще е трудно осъществима. Все пак атрактивна за инвеститорите може да е продажбата с обратно наемане, която също би увеличила значително приходите на държавата”, добавя Джон Уилсън, шеф на отдела по корпоративни стратегии в CBRE.

Обемът на правителствени продажби на имоти се увеличава бързо през последните години. Държавна собственост за близо 16 млрд. евро в Европа е била продадена между 2006 и 2008 г. За сравнение в периода 2003-2005 г. тази стойност е била 4 млрд. евро. Очаква се настоящите икономически условия да ускорят този тренд, пише Europe Real Estate.

Продажбата и обратното наемане е само част от стратегията на правителствата. Фокус ще бъдат не само офис площите, но инфраструктурни съоръжения и обществени сгради като училища, болници и студентски общежития. Инвеститорският апетит към подобни инвестиционни възможности не е еднозначен. При настоящите условия много активни инвеститори се фокусират върху качеството на наемателите и продължителната сигурност на доходите преди всичко. От тази гледна точка държавната продажба и обратно наемане може да се разглежда от пазара като относително благоприятна възможност. Други инвеститори обаче са по-предпазливи по отношение на активите, гарантирани от правителството, който позволяват по-малък арбитраж във времето, бидейки по-малко волатилна инвестиция.

„Колкото по-дълго се задържи рецесията в Европа, толкова повече правителствени активи ще бъдат предлагани на пазара, за да се закрепят публичните финанси”, прогнозира Уилсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още