IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАН: При кризата ще намалеят чуждите инвестиции в имоти и индустрия

Всички страни от ЮИЕ имат необходимост от чужди инвестиции в здравеопазване, образование и селско стопанство

18:00 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
БАН: При кризата ще намалеят чуждите инвестиции в имоти и индустрия

Икономическата криза ще се отрази върху преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България чрез намаляването им в областта на имотите и индустрията, стана ясно от изнесената от старши научен сътрудник от БАН Искра Балканска презентация на тема „Преките чуждестранни инвестиции в Югоизточна Европа в условията на криза“.

За 10-годишния период 1998-2007 г. 21 на сто от ПЧИ у нас са в имоти, следвани от инвестициите във финансово посредничество. Що се отнася до инвестициите в Югоизточна Европа (ЮИЕ), за периода 60 на сто от тях са в преработвателната промишленост.

Всички страни от региона имат необходимост от чужди инвестиции в здравеопазване, образование и селско стопанство, а в тези области те са най-малко, отбеляза Балканска.

Според изнесените данни над 70 на сто от банковия пазар в ЮИЕ се държи от чужди банки, като най-голям пазарен дял има италианската UniCredit (15 на сто), следвана от Erste bank (12,4 на сто). Балканска констатира, че банковите инвестиции в региона досега са печеливши, но в условията на криза преобладаващият пазарен дял на европейски банки би могъл да носи рискове.

Беше отбелязано, че стига да се запази икономическата стабилност в региона, ще се запази и интересът на чуждите инвеститори, въпреки че инвестициите за тази година ще са по-малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още