IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските купувачи на имоти отново съветвани да избягват България

Зачестиха предупрежденията на Острова относно пазари с усложнени процедури по придобиване на право на собственост върху имота

17:19 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британските купувачи на имоти отново съветвани да избягват България

България премина през дълъг път, през който трябваше да се доказва пред различни международни институции, за да спечели склонността им да работят с нея, големи бизнес корпорации, за да ги привлече да инвестират и индивидуални купувачи, за да ги убеди, че е изгодна и сигурна страна за инвестиции и почивка.

След присъединяването на страната към НАТО и още повече към ЕС като че ли редица от тези фактори се обърнаха в полза на страната, която успя да привлече значителни чуждестранни инвестиции, а българският пазар на имоти се превърна в един от най-предпочитаните за британски и ирландски купувачи.

До началото на кризата хиляди жители на Острова закупиха ваканционни имоти по Черноморието или в зимни курорти като Банско и Пампорово.

Днес, наред със значителното забавяне на пазара на имоти у нас, страната ни отново е в списъка на пазарите, на които трябва да се гледа „с повишено внимание“, по мнението на международни коментатори.

След като се справи с негативния имидж на държава, която не предоставя достатъчно сигурност по отношение на политическа и икономическа стабилност, при все опасенията за корупция и затруднени условия за бизнес и инвестиции поради прекомерна бюрокрация, през последните дни британските медии за пореден път предупредиха купувачите да избягват пазари като българския.

Този път поводът е затрудненият модел за чуждестранните купувачи по отношение на придобиване на право на собственост върху имота.

Един от основателите на юридическата кантора International Law Partnership Джон Хауъл, съветва британските купувачи да внимават с пазари, на които „трябва да симулират“.

„Избягвайте страни, където трябва да „симулирате“, когато купувате, било като използвате местен жител за титуляр (като в Тайланд) или като основавате компания (както в България)“, казва той, цитиран от Telegraph.

„Защо да се борите с такива игрички? Идете другаде“, добавя той.

„Много страни имат, елегантно наречено, „крехки“ административни и съдебни системи, но почти няма място по света, където не може да проверите въпроса със собствеността“, казва той. „Въпреки това, поради глупост, много хора не се интересуват.“

Изданието цитира потенциални проблеми с правото на собственост върху имота и в редица други пазари, към които британците проявяват интерес.

В Черна гора например някои от по-старите домове са били собственост на едно семейство в продължение на поколения и сега имат проблеми поради няколко наследници, които предявяват претенции. Относно новото строителство пък има някои недобросъвестни предприемачи, които не регистрират в съответните институции проектите, които изграждат и продават на зелено, което им позволява да ги продават много пъти.

Проблеми от подобно естество има и в Мароко, Испания и Кипър.

По думите на Кийран Келехър, директор на Savills в Хърватска и Черна гора, в двете държави има редица имоти, които са били продадени на зелено над 15 пъти без въобще да са били построени. Той казва, че не работи с 80% от предприемачите, тъй като не регистрират имотите си.

Хауъл казва, че инвеститори пионери, които влагат пари, които могат да си позволят да загубят, купуват в развиващите се пазари и знаят, че сделките ще са сложни, тъй като там имотните регистри тепърва се създават.

„Но защо да купувате на места, където има всеизвестни усложнение с правото на собственост като в Северен Кипър“, коментира той, като добавя, че при такива инвестиции е задължителна помощта на независим юрист, а не на този, който предлага продавачът.

Наскоро британският лорд Джоунс от Челтнъм призова правителството да забрани кипърските компании за имоти и да затвори техните офиси във Великобритания, тъй като Кипър не дава достатъчно гаранции за сигурността относно правото на собственост над имота за чуждестранни купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още