IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Между четири и шест нови индустриални зони в България до февруари 2010 г.

Следващата зона, която ще се строи, е в Пловдив на базата на смесеното българо-руско предприятие Автоелектроника

15:45 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Между четири и шест нови индустриални зони в България до февруари 2010 г.

През първите 12 месеца от създаването си „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД ще построи четири до шест индустриални зони, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров при представянето днес пред инвеститори и дипломати на дейността на компанията.

Държавата вече е превела на фирмата 100 млн. лв., които са необходими за строителството на зоните през следващите години. Дружеството беше създадено през февруари 2009 г. Собственост на компанията са свободните зони във Видин, Русе и Свиленград.

Предвижда се броят на индустриалните зони годишно да се увеличава с две-три, като строителството на по-големите от тях ще струва 20-30 млн. лв.

Наскоро започна създаването на индустриална зона край Варна с наименование Варна-Запад.

Ще бъде изградена и индустриална зона в Пловдив на базата на смесеното българо-руско предприятие Автоелектроника.

В началото на този месец в капитала на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД влязоха и имоти от землището на община Червен бряг.

Петър Димитров открои пет етапа усилията за привличане на чуждестранни инвеститори от държавата. Първият от тях е приватизацията на държавните фирми, при което за десет години бюджетът е получил около 9 млрд. лв. Вторият етап е понижаването на корпоративния и подоходния данък на 10%, с което се увеличи атрактивността на страната за инвестиции. Третият етап се изразява в помагане на бизнеса чрез дейността на Българската агенция на инвестиции.

Изграждането на индустриални зони е четвъртият етап, който вече е започнал. Предстои и директно подпомагане от страна на държавния бюджет на определени приоритетни инвеститори чрез парични средства.

От своя страна, Стоян Сталев, изпълнителен директор на агенцията за инвестиции, посочи, че икономическата криза е доказала, че трябва да има диверсификация и на инвеститорите. Тоест да търсим инвеститори не само от определени страни и региони, а от цял свят. В интервю за Investor.bg Сталев преди време обясни какво точно ще представляват „приоритетните“ инвеститори, като основният момент е, че тяхната инвестиция трябва да е поне три пъти по-голяма от изискванията за сертифициране на клас „А”, но може и да е по-малка, ако е високотехнологична.

По думите на Димитров през последните четири години привлечените инвестиции в България възлизат на 24 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още