IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Deutsche Bank прогнозира още 14% спад на цените на американските жилища

От банката очакват най-големи понижения да бъдат регистрирани в Ню Йорк и Ориндж Каунти в Калифорния

10:35 | 17.06.09 г.
Deutsche Bank прогнозира още 14% спад на цените на американските жилища

Цените на жилищата в САЩ може да паднат с още 14%, преди да стигнат дъното, като най-големи понижения ще бъдат регистрирани в градските райони на Ню Йорк и Ориндж Каунти в Калифорния, заради увеличението на безработицата, което компенсира по-ниските цени, прогнозират от Deutsche Bank AG.

„Достъпността вече не е двигателят на жилищния пазар и вярваме, че цените има как да паднат още на много места, преди да стигнат дъното“, казват анализатори на банките, начело с Карен Уивър. “Дъното приближава, но още не сме го стигнали“.

Прогнозата е цените на жилищата да паднат с 41,7% спрямо пика, казва Уивър, цитирана от Bloomberg. Това е повече от предишна нейна прогноза, направена през март, и отразява “реалните спадове до днес и очакваното бъдещо влияние върху цените на жилищата от увеличаващия се инвентар от отнети жилища и безработицата“.

През март от Deutsche Bank прогнозираха спад от 16,5% на цените от тогавашния момент до дъното. Макар днешната прогноза да е за по-малко понижение, много градски райони ще регистрират по-стръмни спадове, пише в доклада.

В градския район на Ню Йорк може да паднат с 40,6% от първото тримесечие до дъното, което е по-малко от мартенската оценка на банката за понижение от 47,4%.

Финансовите фирми съкратиха над 183 хил. работни места в Северна и Южна Америка в условията на глобална кредитна криза, което свали цените и наемите в района на Ню Йорк.

Медианната цена за жилищен имот в градския район на Ню Йорк достигна пика си от 552 хил. долара през второто тримесечие на 2007 г. и оттогава се е понижила до 446 хил., се посочва в доклада.

В Ориднж Каунти, Калифорния, се очаква цените на жилищата да паднат с още 19,1%.

Нивото на безработица в САЩ вероятно ще надмине 10% до началото на следващата година, прогнозират още от банката.

В отделно проучване на анализатори от JPMorgan Chase днес се прогнозира, че цените на най-скъпите имоти в САЩ ще поевтиняват поне още няколко години, преди да стигнат дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още