IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Къщите на милионерите" в САЩ ще поевтиняват поне още няколко години

Според анализатори цените на жилищата в най-високия ценови сегмент може и да не стигнат дъното си до 2012 г.

09:04 | 17.06.09 г.
"Къщите на милионерите" в САЩ ще поевтиняват поне още няколко години

„Къщите на милионерите” в САЩ ще поевтиняват поне още няколко години, преди цените им да стигнат дъното си, казват анализатори от JPMorgan Chase & Co., визирайки пазара на най-скъпите жилища.

Последни данни за предлагането на жилища в Калифорния показват забавяне на пазара на жилищните имоти в най-високия ценови сегмент. Предлагането на имоти на стойност между 750 хил. и 1 млн. долара е стабилно, а предлагането на по-скъпи имоти се е увеличило.

„По-строгите стандарти за кредитиране и липсата на евтино финансиране за тези кредитополучатели продължават да са ключови фактори”, казват анализаторите от компанията, цитирани от Bloomberg.

Правителствената помощ за жилищния сектор включва многообразни мерки, никои от които обаче не адресират стимулиране на продажбите на така наречените жилища на милионери”, смятат анализарите.

„Понастоящем се очаква цените на жилищата в национален план да стигнат дъното си през 2011 г.”, казват те. „Въпреки това цените на по-скъпите имоти може и да не стигнат дъното си до 2012 г., като спадът при тях от връх до дъно ще превиши 60% ( в сравнение с 40% като цяло за страната)”.

„Калифорния е може би най-засегнатият щат в страната, но като цяло жилищата с по-високи цени ще са проблем”, казва анализаторът Джон Сим. Медианната продажна цена в щата за съществуваща еднофамилна къща се понижи с 37 на сто през април спрямо година по-рано, до 256 700 долара, според калифорнийската асоциация на брокерите на имоти. На национално ниво цените са спаднали с 15% до 169 800 долара, казват от Националната асоциация на брокерите на имоти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още