IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вчера ликвидна криза, днес – икономическа, утре – криза при имотите

Банковата система ще диктува правилата на пазара на имоти през следващите няколко години, смятат експерти

15:46 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Вчера ликвидна криза, днес – икономическа, утре – криза при имотите

Един от най-влиятелните банкери в областта на ипотечното кредитиране изрази мнение, че кризата на пазара на имоти тепърва предстои.

„Вчера имахме криза на ликвидността, днес имаме икономическа криза. Кризата при имотите обаче ще бъде утре. Тя не е зад нас, а пред нас“, казва Бернд Кноблох, член на борда на директорите на германската финансова група Hypo Real Estate (Hypo RE) и бивш изпълнителен директор на Eurohypo, цитиран от PropertyWeek.

По думите му банковата система все още се намира в „капиталова криза“, която я възпира да поднови кредитирането.

„Всички по-големи кредитори на пазара на имоти обявиха планове да намалят нивото си на задлъжнялост“, казва той. „Това е добре, но ако всички го направят по едно и също време, тогава кой ще поеме тези активи?“

Наред с това той смята, че не всички банки ще успеят да разтоварят балансите си. „Така че те няма да могат да се заемат с нов бизнес и да предоставят нови капитали на пазара. Това е основният проблем“.

Кноблох добавя, че големи портфейлни сделки днес на практика е невъзможно да бъдат финансирани.

Подобно е мнението на директора на Sonae Sierra Хоаким Рибейро. Според него банковата система ще бъде определяща за сектора на имоти през идните години.

„Тя (банковата система) обуславя имотите в момента, като ще продължи още няколко години. Правителствата всъщност не знаят какво ще правят“, казва той.

„Ние от сектора няма да сме в състояние да го решим. Ще има и други видове финансиране, но проблемът е толкова голям и извън контрол, че той ще диктува пазара, без ние да можем да направим много по въпроса.“

Германското правителство планира да национализира Hypo Real Estate, за да я спаси от фалит, като държавният фонд за финансова стабилизация в Германия вече притежава 47% от нейния капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още