IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разбити мечти на гръцкия пазар на жилища

Около 80% от гърците притежават жилищата си, сега обаче мнозина се отказват от мечтата да се сдобият със собствен имот

11:00 | 16.06.09 г.
Разбити мечти на гръцкия пазар на жилища

Диа Цулукопулос се разхожда из недовършен строеж в Атина, в който се намира нейния апартамент и описва какъв би бил, ако строителната компания не беше фалирала. Като много други гърци тя се е възползвала от бума на пазара и ниските лихви, за да се сдобие с първо жилище, като е получила ипотека за 225 хил. долара за имот в сграда, която днес не изглежда вероятно да бъде завършена, разказва Ройтерс.

Това не е единственият недовършен проект в района. Около десетина подобни сгради стоят празни в квартала, а има и още в други растящи райони на гръцката столица.

Строителството формира 11% от брутния вътрешен продукт на Гърция – значителен фактор за рецесията на икономиката на страната след години, през които тя растеше с по около 4%, доста по-бързо от другите страни от еврозоната. Тази рецесия ще бъде първата за страната от 1993 г.

Проблемите на гръцкия пазар на жилища бледнеят в сравнение с тези на испанския и ирландския, но се просмукват в икономиката.

Около 80% от гърците притежават жилищата си, по който показател се нареждат на четвърто място в еврозоната. Сега мнозина се отказват от мечтата да се сдобият със собствен имот.

„В строителството са ангажирани около 8% от работната сила на Гърция, която е 4,5 млн. души, като не се брои нерегистрираната заетост“, казва анализаторът от централната банка Никос Магинас. „Влиянието му обаче върху икономическата активност е още по-голямо, защото е взаимосвързано с други ключови сектори като финанси, застраховки и недвижими имоти“.

Брокери на имоти казват, че продажбите на жилища и бизнес сгради в страната са намалели с около 35% миналата година и перспективата за 2009 е още по-мрачна въпреки падащите цени.

„Цялата 2009 година ще бъде лоша като първото тримесечие, защото купувачите изчакват цените да паднат още, а банките не отпускат лесно кредити, както преди“, обяснява директорът на атинска асоциация на брокери на имоти Йоанис Ревитис.

Непродадени жилища

Около 135 хил. имота, предимно жилищни, стоят непродадени в Гърция, в сравнение с над 1 млн. в Испания и около 70 хил. в Ирландия.

Цените на жилищата в Гърция паднаха през първото тримесечие за първи път от 1994 г. насам, като се понижиха с около 1,7% на годишна база, по данни на централната банка.

Икономисти обясняват, че намалението е по-малко от отчетения спад от 6,8% в Испания и 9,8% в Ирландия, защото предлагането там е надхвърляло търсенето години наред, а експозициите на домакинствата към жилищни кредити вече са били два пъти по-големи като дял от БВП.

Строителите в обществения сектор Ellaktor, J&P Avax и GEK Terna, които държат около 80% от пазара, са гъвкави и имат голям запас от поръчки в страната и от чужбина.

Към момента Ellaktor има запас от поръчки на стойност над 4,4 млрд. евро. „Това е резерв, който ще се изчерпи след три или четири години. Дори и да не приемаме нови проекти, би трябвало да имаме годишен приход от около 1,5 млрд. евро всяка година“, казва председателят на строителното подразделение на компанията Димитрис Кутрас.

По-малките строители обаче вече страдат.

„Когато парите, които си имал, са се превърнали в тухли и хоросан, които не можеш да продадеш, тогава как можеш за поддържаш бизнеса си жив?“, пита Григорис Григоропулос, който представлява около 5 хил. малки и средни изпълнители на обществени дейности.

Безработица

По данни на общия профсъюз на частния сектор в страната най-малко 100 хил. работни места са били съкратени от септември насам, като половината от тях са в строителството.

Испания дава около 2% от националния си продукт за подкрепа на жилищния сектор, според испанската банка BBVA, и е стартирала схема на стойност 8 млрд. евро за строителство и реновация на инфраструктура.

Ако очаква подобно облекчение в обществения сектор, гръцката индустрия ще остане разочарована. За да овладее бюджетния дефицит, Гърция намали разходите за инвестиции в публичния сектор тази година с около 9% до 8,8 млрд. евро.

С намалените публични приходи и понижена перспектива пред кредитния рейтинг от Fitch Ratings Гърция не може да си позволи да инжектира пари директно в сектора, но правителството временно гарантира първите 25% от ипотеките, за да позволи на купувачите на жилища да получат кредит за цялата стойност на имота.

Според експерти този план може да увеличи продажбите на имоти временно, но те не виждат възможност за обрат преди 2010 г., тъй като строителите няма да започнат нови проекти, преди текущият излишък в предлагането да се абсорбира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още