IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мрачни настроения във форумите за имоти

В чуждите форуми за имоти все по-често се срещат коментари за трудности при продажба на имот у нас

19:16 | 12.06.09 г.
Мрачни настроения във форумите за имоти

В британските интернет форуми за имоти се срещат много коментари за трудности при продажба на имот в Испания към момента, но България също започна да се очертава като друг пазар, на който купувачите свалят отчаяно цените и пак не успяват да продадат, пише Property Wire.

Така например голям апартамент с една спалня в Слънчев бряг, един от най-популярните курорти в България по времето на бума, обяснява изданието, се предлага за 45 хил. паунда, но няма желаещи. Друг собственик на имот се опитва да го продаде от две години, става ясно от постинги в форума propertycommunity.com.

Това е класически пример за построени твърде бързо много апартаменти и пазар, на който апартаментите на зелено са по-евтини. „Пазарът е много бавен, но не е напълно умрял“, коментира във форума брокер на имоти.

Други източноевропейски пазари също са засегнати. В Прага няколко инвеститори са се оттеглили от проекта Central Park заради закъснения в сроковете и лошо качество на строителството, според постинги в propertysecrets.net.

Мненията във форумите дават поглед също и към това какво означава да купиш имот в чужда страна, където се говори друг език и културата е различна. Един от инвеститорите обяснява, че се е оттеглил от проект поради закъсненията и факта, че имотът изобщо не прилича на обещаното в рекламната брошура. Потребителят обяснява, че е отблъснат от валутните курсове, трудности да получи ипотека с дълъг срок, бавни комуникации, незапознатост с местната данъчна система и други.

Въпреки очакванията в щатските форуми да е пълно с възможности за изгодни сделки в страната справка във форума на biggerpockets.com показва, че мнозина търсят имоти извън САЩ, като се обсъждат редица интересни възможности.

Германия, Молдова, Коста Рика, Мексико и ЮАР са дестинации, които предизвикват интереса на американските инвеститори в имоти. Мексико винаги е било популярна дестинация за тях, особено за пенсионери.

В Индия пък всички изглежда очакват още понижения на цените на имотите. В Iindianrealestateforum се обсъждат спадове до 50%. Очакванията са глобалното икономическо забавяне да окаже по-лошо влияние върху Индия, отколкото много хора прогнозират.

Съкращения на работните места, намаления на заплати, намаляващ износ и други се сочат като основни причини да се предположи, че възстановяването на пазара на имоти в Индия все още е далече. Във форумите има и мнения, че възстановяването може да дойде след три или четири години. Срещат се и мнения, че цените все още са твърде високи за завръщането на купувачите.

Вижте коментарите в темите за имоти във форума на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още