IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не очакват повишение на кредитирането за пазара на имоти преди 2011 г.

Почти половината от кредиторите в световен план очакват спад в новите кредити за 2009 в сравнение с 2008

16:48 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Не очакват повишение на кредитирането за пазара на имоти преди 2011 г.

При всякакви оценки на ситуацията на световния пазар на имоти през 2009 г. тя трябва да се разглежда в контекста на затруднената икономическа обстановка. Докато редица експерти се опитват да видят първите признаци на подобрение или коментират дали най-лошото от спада на пазара на имоти и на фондовите борси е преминало, добре е тези факти да се разглеждат в перспектива, казват в свое проучване от консултантската компания DTZ.

През 2008 г. глобалният БВП бе по-нисък от очакваното, а прогнозите за тази година са за световна рецесия, в сравнение с очаквания ръст от 4% през миналата година. За следващата година нещата също не изглеждат много по-добре.

Намираме се в много по-затруднена икономическа обстановка, отколкото миналата година си мислехме, че ще бъдем, пише в анализа. Времената за сектора на имотите все още са и стават все по-трудни, като финансирането все още се осигурява много трудно, а цената на кредитирането остава твърде висока и няма никаква връзка с основните лихвени нива на банките.

В този контекст са и очакванията на кредиторите, взели участие в проучването на компанията, относно активността си в обозримото бъдеще.

Запитани за своята политика по отношение на новото кредитиране тази година, почти половината от всички кредитори очакват спад в кредитирането за 2009 г. в сравнение с 2008 г., като само една пета очакват то да се покачи. За 2010 г. съотношението се променя в полза на тези, които очакват увеличение на кредитирането.

Въпреки това, запитани за условията за кредитиране като цяло на пазара, почти 60% от кредиторите не очакват значително подобряване на дълговите пазари преди края на 2010 г.

Това не говори добре и за перспективите за увеличение на притока на капитали към пазара на имоти в скоро време, коментират от компанията.

Наред с това кредиторите очакват и без това вече доста ниското съотношение на кредита към стойността на финансирания имот да продължи да се понижава, а цената на кредитния ресурс да се покачва.

Така че посланието, което идва от кредитните институции, е, че условията през 2009 и като цяло 2010 г. ще останат изключително затруднени, цената на кредитирането ще продължава да се покачва, условията за финансиране – да се затягат, а обемите на кредитиране ще се свиват, особено за регионите, които не представляват основен периметър на действие за кредиторите, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още