IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ: Жилищният пазар в еврозоната ще остане под напрежение

Европейската централна банка очаква активността на пазара да се задържи ниска тази година

15:38 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Жилищният пазар в еврозоната ще остане под напрежение

Юнският икономически доклад на Европейската централна банка разкрива, че жилищният пазар в еврозоната ще остане под напрежение през тази година, а цените ще продължат да се понижават. Изчисленията на институцията показват, че цените на имотите намаляват в шест от 16-те страни, въвели еврото като единна валута.

Икономиката на еврозоната ще остане нестабилна и редица фактори няма да позволят на жилищния сектор да се възстанови, прогнозира централната банка. Нейните експерти дори не изключват възможността дефлацията в сектора да се ускори значително през следващите месеци, предаде Ройтерс.

Най-лошо е засегнат жилищният пазар в Ирландия и Испания, където имотите са поевтинели съответно с 9,8% и 6,8% на годишна база през първите три месеца на 2009 г. На противоположния полюс застават Австрия, Португалия и Италия, където цените на имотите продължават да се увеличават.

Последните данни на Европейската централна банка разкриват, че цените на недвижимите имоти в еврозоната са се увеличили с 0,6% на годишна база през втората половина на 2008 г. За сравнение, през 2007 г. е отчетен ръст от 4,4%.

Активността на пазара ще остане ниска през тази година, имайки предвид ограничения достъп до кредитиране и 20-процентния спад в броя на издадените разрешителни за строеж в еврозоната през 2008 г.

След като намали основния лихвен процент до рекордно ниското ниво от 1%, Европейската централна банка заяви, че ще предоставя неограничени кредити на търговските банки за период от 12 месеца. От началото на следващия месец банката започва да изкупува обезпечени облигации на обща стойност 60 млрд. евро.

Ръководството на Европейската централна банка не пропуска да уточни, че прилагането на нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика отнема време. Разпространението на ефекта от тези мерки е бавен процес, който в момента допълнително се забавя поради проблемите във финансовия сектор. Ето защо не бива да се очаква незабавен ефект върху реалната икономика.

Месечният доклад на ЕЦБ разкрива още, че икономическата обстановка в момента изисква по-радикални мерки, защото редукцията на лихвения процент не е достатъчна мярка сама по себе си. Действията на ръководството ще продължават да се подчиняват на основния приоритет – поддържането на ценовата стабилност в средносрочен и дългосрочен план.

Към 15:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3966 щатски долара. В рамките на деня европейската валута отстъпва с близо 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още