IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на офис площи в София с 9% спад за година

Доходността от бизнес имоти в столицата остава най-висока в ЕС, а експерти очакват още покачване до края на годината

12:59 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на офис площи в София с 9% спад за година

Наемите на първокласни офис площи в София са се понижили с 8,8% за 12-те месеца до март, сочи проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W).

Наемите на търговски и индустриални площи са останали без промяна за периода, но тенденцията за всички сегменти е за спад в наемните нива.

Проучването, което включва 26 европейски пазара, сочи, че наемите на всички от тях, с изключение на един, се понижават. Единствено в Австрия тенденцията е за стагнация в наемните нива.

Съответно доходността от бизнес имоти на повечето от тях отчита покачване. За София доходността при търговските центрове е 11%, при магазините – 8%, при офис площите – 10%, а при индустриалните – 12%, което е най-високото ниво на територията на ЕС.

Както при инвестициите в ценни книжа, така и при имотите, инвеститорите трябва да действат в зависимост от очакванията за икономическото развитие, се казва в проучването. В действителност на пазара има данни за появата на нови инвеститори и за активизацията на съществуващите такива. Въпреки това предвид факта, че нуждата от бизнес имоти обикновено изостава от развитието на икономиката, в момента на инвестиционния пазар няма толкова голяма наложителност от бързи действия. Наред с това, за разлика от фондовите пазари, повечето инвеститори не са адаптирали своята толерантност към риска и не са толкова склонни към сделки поради продължаващите данни за свиване на нуждите от пространства за бизнеса.

В резултат на това от компанията са на мнение, че е необходимо базата от наематели за всяка сграда да се следи внимателно. Също така на повечето пазари се очаква допълнително покачване на доходността, като това е валидно с особена сила за второкласните активи и по-големите портфейли, за които е по-трудно да се получи финансиране и към които има по-малък инвестиционен интерес.

Въпреки това има данни, че темповете на покачване на доходността скоро ще се забавят, което е видно от стабилизацията в нивата на някои пазари. На други пазари доходността в момента вероятно се намира на нива от две трети от своята максимална стойност, която се очаква да достигне. По-забележима корекция в доходността в момента не се забелязва поради нежеланието на продавачите да приемат по-ниски цени и сравнителната липса на продажби на първокласни активи в затруднено положение засега.

Прогнозите на компанията за развитието на пазара в обозримото бъдеще е, че той ще продължи да бъде характеризиран от редица въпроси: откъде идва инвестиционното предлагане, кой ще инвестира, кога ще се увеличат възможностите за финансиране?

Независимо от бавната поява на нови инвеститори и новите капитали, които се привличат за инвестиции в имоти в някои райони, обемът на средства, предназначени за пазара на имоти, е все още значително по-нисък в сравнение с предходните години. Въпреки това след катастрофалното първо тримесечие, по време на което бяха инвестирани едва 11,4 млрд. евро в бизнес имоти в Европа, нивото на активност се очаква да се увеличи през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още