IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизпълнението на ипотеки върху бизнес имоти в САЩ на 17-годишен връх

Данните предполагат неизпълнение на ипотеки за 44,3 млрд. долара, за чието обезпечение служат бизнес имоти

09:31 | 09.06.09 г.
Неизпълнението на ипотеки върху бизнес имоти в САЩ на 17-годишен връх

Нивото на неизпълнение по ипотеките върху бизнес имотите, отпуснати от американски банки, може да достигне най-високото си ниво от 17 години през четвъртото тримесечие на тази година заради оскъдното рефинансиране на заеми и спада в наемите, показват прогнози на изследователската компания в областта на имотите Real Estate Econometrics LLC.

Нивото на неизпълнение се очаква да достигне 4,1 на сто до края на годината, казват от компанията, цитирани от Bloomberg.

Данните предполагат неизпълнение на ипотеки за 44,3 млрд. долара, за чието обезпечение служат бизнес имоти. През първото тримесечие общата сума на този вид ипотеки в балансите на американските банки възлизат на 1,08 трлн. долара, показват данни на Bloomberg.

Необслужените задължения по дълговете върху бизнес имоти вече са на 15-годишен връх, след като през първите три месеца достигнаха 2,3 на сто спрямо 1,6 на сто към края на 2008 г. За необслужен се смята кредит, чието изплащане е просрочено с над 90 дни.

По прогнози на компанията нивото на неизпълнение вероятно ще се повишава през 2010 и 2011 г., тъй като тогава петгодишните заеми, сключени през 2005 г., ще започнат да стават изискуеми. Тези ипотеки се базираха на прекомерно оптимистични прогнози за ръст в доходите и повишени цени на имотите.

Според компанията равнището на необслужени ипотеки върху бизнес имоти ще се покачи до 5,2 на сто до края на 2010 г. и ще достигне своя връх от 5,3 на сто през 2011 г., след което ще започне да се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 09.06.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още