IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитите към пазара на имоти - проблем за банките до 10 години напред

Банките досега на са били склонни да изчислят с точност загубите от своите портфейли с бизнес имоти, тъй като данните може да доведат до фалит при някои от тях

12:15 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитите към пазара на имоти - проблем за банките до 10 години напред

Кредиторите в редица държави са изправени пред риск от огромни потенциални счетоводни загуби поради експозицията си към пазара на бизнес имоти, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Само за Великобритания сумата от потенциалните загуби е 100 млрд. паунда, което е повече от общата пазарна капитализация на Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds и Barclays.

Редица офис сгради, търговски имоти и индустриални паркове са очаква да понижат стойността си наполовина до края на тази година в сравнение със своя връх през 2007 г.

Банките досега на са били склонни да изчислят с точност загубите от своите портфейли с бизнес имоти, тъй като данните може да доведат до фалит при някои от тях, сочи докладът.

Кредитните институции не са много склонни да отписват активи, тъй като повечето кредитополучатели все още успяват да погасяват кредитите си.

Банковите заеми, обезпечени с имоти, са се покачили почти четири пъти от 80-те години досега. По оценка на компанията в момента на Острова има отпуснати кредити срещу имоти на стойност почти 300 млрд. паунда, които включват и ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, на стойност около 50 млрд. паунда.

По изчисления на друга консултантска компания, Savills, почти всички инвестиционни кредити за имоти, отпуснати между 2004 и 2007 г., в момента са с по-висока стойност в сравнение с обезпечения имот.

Наред със загубите за банките, по оценка на JLL, имотите на кредитополучателите са загубили общо 100 млрд. паунда от стойността си.

По думите Уилям Нюсъм, директор Оценки в Savills, много от банките никога няма да си възстановят всички отпуснато капитали. Според него пред тях стоят няколко възможни избора – да принудят кредитополучателите да изплатят заемите си, да продадат своите кредитни портфейли, да продадат имотите, заедно с кредитите или просто да изчакат и да се надяват, че стойностите на имотите ще се покачат отново.

Той смята, че банките ще имат проблеми с тези кредити през следващите пет до 10 години.

Само във Великобритания през 2009 г. настъпва матуритетът на кредити към пазара на бизнес имоти на стойност 42 млрд. паунда, а за 2010 г. сумата е 31 млрд. паунда.

Въпреки че много банки регистрираха значителни загуби според Savills в момента има поне 10 германски банки, осем британски и четири други международни кредитора, които имат интерес към кредитиране на пазара на бизнес имоти тази година. Сред тях са Abbey, Deutsche Postbank, Lloyds Banking Group, Barclays, Norwich Union, Nationwide и RBS.

Въпреки това обаче стойността на отпусканите заеми значително е намаляла в сравнение с тази преди две години. Наред с това банките се стремят да кредитират саму срещу висококачествени сгради, което означава, че огромен дял от дейността на пазара на имоти и потенциалните кредитополучатели в момента не отговарят на изискванията за финансиране.

Специалисти очакват още значителни загуби, които банките и облигационерите ще отчетат за напред, тъй като кредитополучателите ще спрат да си плащат вноските или защото имотите не са с нужното качество и имат малък шанс да възвърнат стойността си от нивата през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още