IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Програма в подкрепа на жилищния пазар в Румъния вдигна цените на имотите

Още преди да бъдат изяснени подробностите около "Първи дом", цените на апартаментите скочиха, в някои случаи с до 30%, за няколко дни

17:40 | 05.06.09 г.
Програма в подкрепа на жилищния пазар в Румъния вдигна цените на имотите

Румънското правителство успя да изненада цялата държава с програмата си „Първи дом“, но още преди да бъдат взети решения около подробностите на проекта, цените на апартаментите скочиха, в някои случаи с до 30%, за няколко дни, поне в Букурещ, пише Ziarul Financiar.

„Цените на старите апартаменти, които се продаваха за 40-50 хил. евро, се повишиха до 60 хил. евро за един ден, след като беше обявена програмата „Първи дом“, след което отстъпиха след няколко дни. Това е признак, че проектът се очаква с голямо нетърпение“, казва Валентин Илие, изпълнителен директор консултантската компания за имоти Coldwell Banker.

Програмата „Първи дом“ в най-добрия случай ще успее да размрази пазара на имоти в страната, но няма да успее да създаде работа на строителите, ако предприемачите не са склонни да намалят цените на новите жилища и да останат в рамките на лимита от 60 хил. евро - максималният размер, който правителството планира да гарантира за ипотечен кредит.

Програмата има за цел да подкрепи пазара на жилища, като е насочена към хората без собствено жилище, особено младите.

Строители и предприемачи казват, че „Първи дом“ трябва да бъде подкрепен със средносрочна стратегия, която също да доведе до национална програма за строителство на жилища.

„Програмата носи оптимизъм на пазара. Ефектът й в момента не е количествено измерим. Ще отнеме известно време, преди парите да стигнат до строителите. Мисля, че преди стартирането на програмата трябваше да се направи пазарен анализ“, казва Лавиниу Без, финансов мениджър на Cominco Bucuresti.

Основното краткосрочно предимство на програмата е, че ще възстанови доверието у купувачите на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още