IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят промени за ползването на имоти от дипломатически представителства

Промените предвиждат възможност имотите да могат да се продават или отдават под наем без търг

12:53 | 04.06.09 г.
Готвят промени за ползването на имоти от дипломатически представителства

Имоти или част от тях - частна държавна собственост, или имоти, които са били частна държавна собственост към момента на включването им в капитала на търговски дружества, ще могат да се продават или отдават под наем без търг за нуждите на дипломатически и консулски представителства на чужди държави и представителства на междуправителствени организация в България, предвиждат предлаганите от правителството промени в Закона за държавната собственост. Това съобщи правителствената информационна служба.

Те ще се продават от министъра, ръководителя на друго ведомство или областния управител, на когото имотът е предоставен за управление, или от търговско дружество, в чийто капитал е включен имотът.

Според разпоредбите на виенските конвенции за дипломатическите и за консулските отношения приемащата държава трябва или да улесни придобиването на нейна територия на необходимите за представителството помещения, или да окаже помощ на изпращащата страна да получи помещения по друг начин.

Предлаганото изменение в закона създава само възможност да не се прави търг. Не се изключва възможността за организиране на тръжна процедура по преценка на съответното търговско дружество, в чийто капитал е включен имотът, в случай на повече от един кандидат, при съгласие на съответната чужда държава да участва в търга и т. н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още