IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобалните разходи за наемане на офис площи с 2,8% спад

Токио сега е най-скъпият офис пазар в света, след като измести Уест Енд в Лондон

16:22 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глобалните разходи за наемане на офис площи с 2,8% спад

Средните разходи за наемане на офис площи са се свили с 2,8% в глобален план през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, сочи анализ на консултантската компания за имоти CB Richard Ellis Inc (CBRE), цитиран от Ройтерс.

Според него световните финансови столици са поели най-големи поражения от този спад, в резултат от по-голям ефект от глобалната рецесия.

„Голямата глобална рецесия ясно оказа своя ефект върху световните офис пазари и по-специално върху онези със значителна концентрация на служители от финансовата индустрия“, казва Реймънд Торто, главен глобален икономист в CBRE. „Наемателите сега са в силна позиция да си осигурят първокачествени площи.“

Разходите са отчели най-голям спад в Сингапур, в центъра на Ню Йорк и централната бизнес част на Хонгконг.

Средният размер на разходите за наемане на наем в Сингапур се е понижил с 34,4% в сравнение с миналата година. За Ню Йорк спадът е 31,5%, а за Хонгконг – 29,9%. Пониженията за Бостън и за целия Хонгконг са съответно 29,7% и 28,5%.

Пазарът в централната градска част на Ню Йорк се нарежда на 21-во място сред 50-те най-скъпи офис пазара в света, в сравнение с 15-та позиция преди година.

На базата на цена в щатски долари централната част на Токио е най-скъпата офис локация в света със 183,62 долара за кв. фут (1976,5 долара на кв. м). Уест Енд в Лондон е загубил лидерската си позиция от миналата година и сега се нарежда на второ място със 172,62 долара на кв. фут в сравнение с 300 долара преди година.

Москва следва на трето място със 170,24 долара на кв. фут.

Спадът от 2,8% в средните разходи за наемане на офиси по света е в рязък контраст с 8-процентовия ръст в миналия доклад на компанията, който проследи промените през третото тримесечие на 2008 г. в сравнение със същия период на 2007 г.

Някои пазари, като дадени локации в Калифорния, Франция и Австралия, са отчели ръстове през последните 12 месеца, но те са били следствие на извънредни обстоятелства като завършването на първокласна офис сграда на пазар, на която преди това такава е липсвала. На други пазари разходите са обърнали посоката си на движение през периода и са започнали да спадат, но все още са на по-високи нива в сравнение с предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още