IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Празни, нежелани и поевтиняващи – съдбата на 80% от новите имоти в Испания

Проблемът е, че Испания продължава да строи твърде много жилища

17:07 | 02.06.09 г.
Празни, нежелани и поевтиняващи – съдбата на 80% от новите имоти в Испания

Празни, нежелани от никого и бавно губещи от стойността си. Такава изглежда ще бъде съдбата на 4 от всеки 5 новопостроени имота в Испания, завършени тази година, става ясно от статия на всекидневника El Mundo.

Проблемът е, че Испания продължава да строи твърде много жилища. Броят на новозавършените имоти може да намалява бързо в сравнение с миналата година – през първите три месеца е отчетен спад от 32% до 107 890 жилища. Тази скорост обаче не е достатъчна, за да попречи на огромното жилищно пренасищане в страната да набъбне още повече.

El Mundo сравнява завършените имоти през първите три месеца на годината с броя новопостроени имоти, продадени за същия период. Докато 107 890 нови жилища са били завършени през тримесечието, според данните на жилищното министерство, едва 19 620 нови имота са били продадени, сочи националната статистика. Това означава, че само в рамките на първото тримесечие излишният жилищен инвентар в Испания се е увеличил с над 88 хил. жилища.

Колко голямо е пренасищането с нови имоти на испанския пазар? Никой не знае със сигурност, но оценките варират от 700 хил. до над 1 млн. нови жилища. Сигурно е обаче, че секторът на жилищното строителство в страната не може да се надява на възстановяване, преди да се изчисти пренасищането.

Местни асоциации на предприемачи прогнозират, че началното жилищно строителство в страната ще падне под 150 хил. тази година, което би било най-ниската стойност от десетилетия и на светлинни години от над 800-те хил. жилища, чието строителство е започнато през 2006 г. При нормални условия се смята, че Испания има нужда от между 400 хил. и 450 хил. нови жилища, като се предвидят демографски и миграционни фактори. При такъв темп би отнело от 3 до 4 години пазарът да усвои насищането, като се приеме, че кредитирането се отпуши, пише Spanish Property Insight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още