IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъдещето на Hypo Real Estate отново зависи от държавата

Акционерите на ипотечната банка ще гласуват за увеличение на капитала чрез продажба на акции на държавния фонд за финансова стабилизация

15:41 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъдещето на Hypo Real Estate отново зависи от държавата

Немската финансова група Hypo Real Estate има нужда от нова финансова инжекция, за да оцелее, предаде Wall Street Journal. Според главния изпълнителен директор на ипотечната банка Аксел Вийнд национализацията е единствената опция на този етап.

Акционерите на базирания в Мюнхен холдинг ще гласуват предложението за увеличение на капитала чрез продажбата на нови акции на фонда за подпомагане на банките в Германия. Според Аксел Вийнд това е важна стъпка в рекапитализацията на банката, но няма да бъде достатъчно. Той не уточни размера на допълнителната сума, която е необходима.

Държавният фонд за финансова стабилизация в Германия вече държи 47% от капитала на ипотечната банка и ще търси одобрението на акционерите за капиталова инжекция от близо 3 млрд. евро. По този начин държавата ще получи пълен контрол над финансовата група.

Това ще се превърне в първата национализация на немска банка от 30-те години на миналия век. Много от акционерите се противопоставят на тази възможност и изявяват желание да участват в новото увеличение на капитала.

Според ръководството на финансовата група държавата е единственото място, откъдето банката може да получи финансовата помощ, от която се нуждае. Продажбата на активи или създаването на т.н. лоша банка не е подходящ вариант за Hypo Real Estate.

Hypo Real Estate почти фалира през септември миналата година, след като стана ясно, че се нуждае от над 100 млрд. евро финансова помощ под формата на кредитни линии и дългови гаранции от фонда за финансова стабилност. В случай че капиталовата инжекция бъде одобрена, държавата ще получи над 90% от капитала на компанията и ще може да принуди останалите акционери да продадат своите книжа.

Банката възнамерява да съкрати около 1000 работни места до 2013 г. и да постави акцента на дейността си върху финансирането на проекти в жилищния и публичния сектор. Ръководството не очаква банката да излезе на печалба поне още две години. През първото тримесечие на годината Hypo Real Estate отчете загуба от 382 млн. евро поради отписвания на активи и разходи за преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 02.06.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още