IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неочаквана ваканция за спада на цените на хърватските имоти

Сменя на тенденцията към понижение през април отчитат местни брокери

12:56 | 01.06.09 г.
Неочаквана ваканция за спада на цените на хърватските имоти

Противно на глобалните тенденции цените на имотите в Хърватска изведнъж отчитат ръст. След като през последните месеци цените продължаваха да падат, през април тенденцията сменя посоката и във всички градове, с изключение на Задар, се наблюдава повишение горе-долу със същите темпове, с които доскоро цените падаха. Това сочат данни, предоставени от собственика на местната агенция EliteHouse Вардан Карапетич на руския портал за имоти Metrinfo.ru.

В Дубровник се наблюдава най-рязкото повишение през април спрямо март (7,5%). В Осиек и Риека цените бележат месечен ръст от по 3,3%. В Загреб и Сплит повишенията са по-слаби – 0,7% и 0,3%, сочат данните. Спад се регистрира само в Задар (-3%).

Има вероятност повишенията да се дължат на сезонни фактори. Според Игор Индриксонс, директор на отдела за инвестиции в чужбина на руската компания за имоти IntermarkSavills, хърватският пазар вече е постигнал равновесие и потенциалът му за ръст не е голям.

Повишението на цените далеч не е единственият определящ фактор за купувач, който търси имот с цел инвестиция, отбелязва изданието. Главното е да се знае има ли търсене на жилища под наем и каква е структурата на това търсене.

Според Индриксонс хората, които търсят имот именно с цел инвестиция, трябва да избират не на принципа на ръст на цените, а на принципа на доходност от отдаване под наем. В Хърватска крайни потребители като наематели се явяват европейците.

Има различни фактори, които влияят на тяхното търсене.

Така например крайбрежният град Задар привлича европейците преди всичко с възможностите за яхтинг. Повечето европейци не притежават собствени яхти. Тук, както и навсякъде по крайбрежието на Хърватска, наемът на яхта излиза на европейците доста евтино. Ако по бреговете на Южна Франция наемът на яхта е от порядъка на 5000 евро на седмица, тук това може да стане за около 2000-2500 евро.

Друг привлекателен град за европейските туристи е Сплит, вторият по големина град в страната. Сериозен фактор за това е, че на 20 км от него има международно летище, а с нискобюджетна авиолиния от Лондон до Сплит може да се стигне и за 20 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още