IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Закриват 30 казина в Москва, при незаконен хазарт - затвор

От 1 юли игрални заведения в Русия може да има само в 4 обособени зони

10:42 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Закриват 30 казина в Москва, при незаконен хазарт - затвор

В Москва през юни трябва да бъдат закрити общо 550 игрални заведения, 30 от които – казина, съобщи Итар-Тасс. От 1 юли игрални заведения в Русия може да има само в 4 обособени зони, намиращи се в Калининградска област, в република Алтай, в Приморския край и в зона на границата между Ростовска област и Краснодарския край.

През 2005 г. в Москва са действали общо 2770 игрални заведения, до момента са останали 550. Собствениците им до 1 юли трябва да ги закрият, включително да изнесат игралното оборудване от помещенията, фирмите да бъдат снети от данъчен отчет и да прекратят трудовите отношения със служителите. По предварителни данни около 10 хил. служители от хазартния бизнес в страната ще загубят работата си (ако не бъдат преназначени в игрални заведения в обособените зони), 4000 от които – в Москва.

Според информация от собствениците на помещенията, където в момента се играе хазарт, 70% от помещенията от 1 юли се планира да се използват за бизнес, свързан с потреблението и услугите. Според заявления в московското кметство повечето от все още действащите казина ще бъдат превърнати в развлекателни центрове, кафенета, ресторанти или магазини.

За да бъдат избегнати всякакви „вратички” за упражняване на хазартен бизнес извън определените зони, законът предвижда за незаконен хазарт в Русия от 3 до 7 години лишаване от свобода.

Единствените дейности, подобни на хазарта, които ще може да бъде упражнявани от 1 юли в страната, са спортните тотализатори (в Москва това са централният хиподрум и официалните букмейкърските кантори) и спортният покер. Всички други видове хазартна дейност ще се считат за незаконно предприемачество и срещу тях ще бъдат завеждани углавни дела.

През последните години от данъци върху хазартния бизнес московското кметство е получавало около 5,5 млрд. рубли (към 200 млн. долара), което представлява 0,5% от приходите на казината. Във федералния бюджет годишно са постъпвали от данъци от игрална дейност около 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още