IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МИЕ: Не е вярно, че не правим нищо срещу опасния цимент

От министерството посочиха предприетите мерки във връзка със сигналите за внос от Турция на опасен цимент

11:25 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
МИЕ: Не е вярно, че не правим нищо срещу опасния цимент

Твърденията, че държавата не предприема нищо във връзка с разпространението и продажбата на опасен за здравето цимент, не отговарят на истината, заявиха от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) по повод изявленията на представители на Българската асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ). Вчера от асоциацията заплашиха държавата със съд в Брюксел.

След сигнали от „Девня цимент", „Холсим България" и БАЦИ относно наличието на пазара на цимент с произход от Турция с доказани лабораторни изпитания за съдържание на шествалентен хром в пъти над допустимите стойности и във връзка с разпореждане на Върховната административна прокуратура, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) към МИЕ е извършила проверки в търговските обекти, посочени в сигнала.

Взети са проби цимент, с произход Турция, в София, Враца, Пловдив, Сливен и Казанлък. Извършена е и разширена проверка в търговската мрежа в цялата страна.

Пробите са изпитани в „Научно-изследователски институт по строителни материали" ЕООД. Резултатите от пробите показват съдържание на шествалентен хром над нормите в три марки цимент, внос от Турция, и една марка, произведена в България. Във връзка с това председателят на ДАМТН е издал заповеди за временно спиране разпространението на тези марки цимент. Протоколите с получените резултати са изпратени до министъра на здравеопазването и до главния държавен здравен инспектор, които са компетентните органи по отношение контрола по опасните за здравето химически вещества.

Проверки на документацията за предлагане на цименти с произход Турция са извършени в 155 търговски обекта в страната. Установено е, че на българския пазар се предлагат 4 вида цимент с произход Турция и всичките те се предлагат с трайно обозначена маркировка за съответствие „СЕ". Установени са нарушения в два търговски обекта за две марки цимент с произход Турция. Единият от тях се е предлагал без ЕО декларация за съответствие, а другият - без инструкция за приложение на български език.

На търговците са съставени 2 акта за установяване на административни нарушения по Закона за технически изисквания към продуктите, а в единия случай предстои заповед на председателя на ДАМТН за временно спиране от продажба до удостоверяване на съответствието на цимента със съществените изисквания към строежите.

Сред предприетите мерки е и организиране на координационен съвет с представители на МЗ, МОСВ, МИЕ, МРРБ, ДАМТН, РИОКОЗ, Агенция Митници. Проведена е работна среща на 11 май 2009 г. в Министерски съвет. На срещата е решено в следващия един месец, считано от 11 май, да се вземат проби на митническите пунктове от всичкия цимент, влизащ на територията на България, и изпитването му в акредитирана лаборатория „Евротест Контрол" АД за съдържание на шествалентен хром. За цименти с доказани резултати над нормите няма да бъде разрешаван внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още