IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Циментовата индустрия съди държавата в Брюксел заради опасния турски цимент

От асоциацията припомнят, че още преди два месеца са информирали държавата за ситуацията, но до момента няма реакция

15:20 | 28.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Циментовата индустрия съди държавата в Брюксел заради опасния турски цимент

Българската асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ) подава иск в Брюксел срещу държавата заради липсата на реакция от държавните институции по сигнали на организацията за внос на цимент от Турция, неотговарящ на нормативните изисквания, съобщиха от асоциацията.

От асоциацията припомнят, че още преди два месеца са информирали всички държавни институции за ситуацията и въпреки поетите ангажименти до момента няма реакция, която да гарантира спазването на законите на страната и ЕС. Поради това асоциацията започва процедура срещу държавата за неспазване на европейско законодателство.

Към момента ръководството на организацията събира всички налични документи и в близките дни искът ще бъде изпратен в Европейската комисия.

От БАЦИ смятат, че има достатъчно основания искът да бъде разгледан в кратки срокове. От организацията посочват, че Министерството на здравеопазването, Главната инспекция по труда и Държавната агенция за метрологичен контрол и технически надзор са потвърдили сигналите, изпратени от БАЦИ.

По данни на асоциацията вносът продължава да се осъществява предимно през нощта като не цялото количество се регистрира в митниците. БАЦИ е представила налична информация на ДАНС, МВР и Криминална полиция и е получила уверения, че институциите извършват разследване.

Председателят на асоциацията Александър Кар е представил днес във Варна нови данни за продължаващия повече от шест месеца внос на опасен според асоциацията турски цимент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още