IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция на Естония се понижи с една трета

През първото тримесечие на 2009 г. стойността на строителната продукция на страната е възлязла на 5 млрд. крони

11:55 | 28.05.09 г.
Строителната продукция на Естония се понижи с една трета

Общата строителна продукция на естонските строителни компании е намаляла с една трета през първото тримесечие на годишна база, показват данни на статистическата служба в страната.

През първото тримесечие на 2009 г. стойността на строителната продукция е възлязла на 5 млрд. крони (около 320 млн. евро), 3,2 млрд. от които е стойността на сградното строителство, а останалите 1,8 млрд. – на инженерното строителство.

В сравнение със същия период на 2008 г. обемът на сградното строителство е намалял с 42% на база постоянни цени, докато този на инженерното строителство се е запазил на същото ниво. Спадът се дължи основно на забавянето в жилищното строителство на местния пазар.

За разлика от ситуацията вътре в страната строителството на естонски компании в чужди страни се е увеличило с 6 на сто спрямо същия период година по-рано, за което допринася сградното строителство.

Броят на завършените жилища през първото тримесечие на 2009 г. е 593, което е три пъти по-малко спрямо третото тримесечие на 2008 г. Над половината от завършените жилища са апартаменти. За първите три месеца на годината са били издадени разрешителни за строеж на 326 жилища – с около 3,5 пъти по-малко в сравнение със същия период година по-рано.

Броят на завършените нежилищни сгради за периода е 212 с обща полезна площ от 260 хил. кв. м, предава Baltic Business News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още