IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на земя се оплакват от арендатори, не им плащат наема

Собствениците искат Законът за арендата да защитава в по-голяма степен правата им, а не само тези на ползвателите

16:58 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Собственици на земя се оплакват от арендатори, не им плащат наема

Много стопани, взели земеделска земя под аренда не си плащат арендните вноски (наем) за ползването на земите, а Законът за собствеността и ползването на земеделски земи не се прилага с пълна сила за налагане на санкции, заявиха днес на пресконференция от ръководството на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Председателят на асоциацията Борислав Петков поясни, че в нея членуват 14 дружества, между които „Елана Фонд за земеделска земя” АДСИЦ, „Адванс Терафонд” АДСИЦ, „Булленд Инвестмънтс" АДСИЦ, Земеделски инвестиционен фонд „Серес” АД, „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, „Фонд за земеделска земя Мел инвест” АДСИЦ и др. Общо дружествата от асоциацията притежават 1,6 млн. дка земеделска земя, като същевременно обработват около 500 хил. дка (собствена и взета под аренда), а останалата дават под наем.

От ръководството на асоциацията не посочиха за каква част от даваните от членовете им земеделски площи не са плащани наеми, но съобщиха, че за тези площи стопаните получават и земеделски субсидии, което, без да са декларирани съответните отношения на собственост (аренда), е неправомерно. За разлика от миналата година, тази година се иска при подаване от стопаните на размера на площите за получаване на субсидия, и правното основание на заявените площи (частни, държавни или общински), което се очаква да намали неправомерно получените субсидии от държавата.

Според Асоциация на собствениците на земеделски земи трябва да се направят промени в Закона за арендата на земя, които да защитават в по-голяма степен правата на собствениците, а не само на ползвателите. Една от предлаганите промени е при неспазване на арендния договор от арендатора, собственикът да може да го прекрати едностранно, а не да се иска и подписа на ползвателя. От друга страна, от ръководството на асоциацията изразиха несъгласие с предлаганите от народни представители промени в закона, ограничаващи арендуваната земя от един арендатор до 15 хил. дка и определяне на минимален за страната размер на арендната вноска на дка.

В отговор на въпрос на Investor.bg зам.-председателят на асоциацията Радослав Манолов (изпълнителен директор на „Адванс Терафонд”) посочи, че при неплащане на арендните вноски, например за 18 месеца, собственикът на земя (в лицето на съответното дружество) първо изпраща писмо до арендатора, за да установи причината за закъснението и евентуално да бъдат разсрочени арендните вноски. В случай че не се стигне до споразумение, собственикът уведомява застрахователя си, тъй като арендните вземания са застраховани. Третият етап, до който може да се стигне, е разтрогване на договора.

Във връзка с друг въпрос на Investor.bg собствениците на земя информираха, че „напоследък търсенето на земеделска земя е намаляло, но пазарът като цяло е стабилен”. Средната рента за земеделска земя е около 20 лв./дка годишно (докато преди няколко години е била 6-7 лв./дка), а средната цена при продажба на земеделска земя е 200-250 лв./дка. Подобни цени цитираха собственици на земи и в проведено преди седмица проучване на Investor.bg, като спадът спрямо пиковите нива от 2008 г. е около 40%.

Свързани компании:

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още