IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България - черна дупка за някои купувачи на имоти

С какви капитали се финансираше бумът на имоти у нас, който остави много ирландски купувачи с имоти, които не могат да продадат, пита Irish Times

13:48 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
България - черна дупка за някои купувачи на имоти

По това време на годината вестниците обикновено са пълни с големи обяви за имоти в чужбина. Това продължава вече повече от едно десетилетие, но през последните години България и други страни от бившия Източен блок бяха особено активни в маркетинга си към ирландските купувачи, които имаха репутацията на активни инвеститори през годините на бума, пише Irish Times.

Сега вече обявите за имоти в чужбина са рядкост, доколкото въобще се срещат, просто защото бумът на пазара на имоти в България вече приключи и ирландските и британски купувачи бягат от него поради бързо понижаващите се цени и растящия брой незавършени проекти.

Други държави от Източна Европа имат същата съдба.

България стана изключително привлекателна за много ирландски инвеститори, тъй като ваканционните имоти често можеха да се намерят на цена, равна на половината, дори една трета от тази на същите имоти в Коста дел Сол, например. Привлечени от нереалистични обещания и изключителна възвръщаемост, ирландските инвеститори не се колебаеха да взимат големи заеми, за да инвестират в евтини имоти, които след това да отдават под наем.

Ипотечните брокери в Дъблин обясняват, че, тъй като ирландските банки не са били много склонни да финансират покупки на имоти в България, много купувачи са освобождавали капитал от своите собствени жилища или от други инвестиции в Ирландия. Различни купувачи са използвали различни видове капитали (в някои случаи с неясен произход), като са вярвали, че ирландските регулатори няма да проследят инвестиции чак в Източна Европа.

Брокери обясняват, че голяма част от парите, инвестирани в България, никога не са били обявявани официално и ще бъде много трудно да бъдат проследени.

Том МакГрат, адвокат в Дъблин, специализиран в международни покупко-продажби на имоти казва, че поради наивност и алчност много ирландски инвеститори са купили дори до пет имота в България с идеята да ги продадат още преди да са построени и от това да спечелят.

Много брокери препоръчваха тази стратегия като сигурен начин за правене на пари, но действителността бе различна и купувачите останаха с „имоти, които не искат, не могат да продадат и не могат да си позволят да завършат“, обяснява той.

Пазарът в България, който страда от свръхпредлагане, вече отчита сериозен крах, пише изданието. Брокери казват, че поне една трета от 2 200-та ваканционни жилища, собственост на чужденци в Банско, са обявени за продан отново, често на половин цена.

Някои данни сочат за собственици на бизнеси по Черноморието, потънали в дългове, които ги продават за 1 евро, което е неприятна новина за българския туризъм.

Българският пазар на имоти, както и този в Ирландия, отчете твърдо кацане. Строителните компании съкратиха служители, а ограниченото банково кредитиране затрудни довършването на техните проекти.

По думите на МакГрат обещанията за гарантиран наем от страна на инвеститорите често не се изпълняват, а имотите, от своя страна, са били надценени още в самото начало.

Изданието цитира българския икономист Тихомир Безлов, който казва, че много от инвестициите в имоти, които през изминалите години представляваха 30-40% от брутния национален продукт на страната, са донесли моментални печалби на инвеститорите. „Имотите са като петрола и златото в други държави“, казва той.

Същото може да се каже вероятно и за Ирландия, но за разлика от България, там никога е нямало съмнение, че индустрията се използва за пране на пари от престъпна дейност. Българските власти потвърждават, че не могат да докажат от къде са дошли парите, които спомогнаха за бума в страната. Може ли част от парите, откраднати по време на банковия обир в Белфаст от 2004 г., да са на Черноморието? Може да се помисли по въпроса, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още