IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед финансира покупката на книжа, обезпечени с кредити за търговски площи

Федералният резерв започва да кредитира инвестициите в ценни книжа, обезпечени със заеми за покупка на търговски площи от юни тази година

11:46 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фед финансира покупката на книжа, обезпечени с кредити за търговски площи

Федералният резерв включи заемите за търговски площи в обхвата на програмата за освобождаване от проблемни активи, предаде Ройтерс. От началото на юни фондът за освобождаване от проблемните активи ще разшири своите функции и ще предоставя заеми за покупката на облигации, обезпечени с кредити за жилищни комплекси, офиси, търговки центрове и друг вид търговски площи.

За тази цел ще се използват средствата, които големите американски банки изплащат по линия на програмата за финансова стабилизация. Обезпечените с подобни кредити облигации са вредни за банките, защото задръстват техните баланси.

Твърде малко инвеститори проявяват интерес към подобни активи, които допреди спукването на ипотечния балон се считаха за сигурна инвестиция. През последните 12 месеца цените на търговските площи са се понижили с повече от 20%, а пазарът на обезпечени с ипотечни заеми облигации замръзна.

В програмата ще могат да участват само тези инвеститори, които желаят да закупят ценни книжа с най-висок инвестиционен рейтинг – AAA, които са емитирани преди 1 януари тази година. По този начин банките ще успеят да продадат тези книжа и да получат нови средства, с които да отпускат нови заеми за покупка на търговски площи или да рефинансират стари такива. След новината рисковите премии по обезпечени с ипотеки ценни книжа се понижиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още