IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на имотите в Европа усилено търсят своите „оптимални“ пазарни нива

Условията на пазара на бизнес имоти ще останат трудни през цялата 2009 г., въпреки че има очакване за някои оптимистични признаци

16:23 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на имотите в Европа усилено търсят своите „оптимални“ пазарни нива

Трендовете на пазара на бизнес имоти са пряко свързани с макроикономическите фактори. Търсенето на офиси, търговски площи и индустриални площи е в пряка корелация от икономическата активност. Когато икономиката се забави, забавя се и търсенето на бизнес имоти.

В този смисъл възстановяването на пазара на бизнес имоти ще зависи от това кога икономическият ръст, който за по-голямата част от пазарите в ЕС тази година се очаква да е отрицателен, ще се възвърне отново на положителна територия.

От консултантската компания CBRE обаче обясняват, че пазарът на бизнес имоти обикновено се движи с известно забавяне в сравнение с икономическите трендове.

През 2008 г. и първото тримесечие на 2009 г. влошаващата се икономика се отрази негативно на фундаментите на пазара на имоти, като нито един регион в света не остана незасегнат.

От компанията смятат, че тези тенденции ще продължат и през тази година, като на пазара има очакване за някои, макар и малки, оптимистични признаци за икономиката.

Въпреки това някои пазари се адаптират значително по-бързо, сочи доклад на компанията. Специално регионът на Европа, Близкия изток и Африка отчита процеси на „най-агресивно“ тестване на оптимални ценови нива в сравнение с останалите региони по света.

Това става възможно, тъй като инвестиционната активност в Европа, която бе замряла поради ограниченото финансиране на разположение на пазара и повишената предпазливост на инвеститорите, започва бавно да се възстановява.

Други региони също се очаква да последват това раздвижване с размразяването на кредитните пазари и с все по-активните усилия от страна на продавачи и купувачи да намалят пропастта между ценовите нива „купува“ и „продава“.

Може да се предположи, че когато това разминаване между продавачи и купувачи се затвори достатъчно, инвестиционните пазари ще започнат да функционират отново. Въпреки това от компанията очакват останалата част от 2009 г. като цяло да бъде „изключително трудна“ за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още