IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ситуацията на пазара на бизнес имоти се влошава из цял свят

Централна и Източна Европа не оправда надеждите, че имотите в някои развиващи се икономики ще останат встрани от глобалната криза

10:30 | 19.05.09 г.
Ситуацията на пазара на бизнес имоти се влошава из цял свят

Глобалната криза на пазара на бизнес имоти се ускорява от началото на годината, като развиващите се пазари в частност изпитват затруднения заради комбинацията от намаления на капиталовите стойности и на наемите.

Темпът на понижение на капиталовите стойности се ускорява през първото тримесечие, като същевременно почти всяка държава в света става свидетел на спад на наемните нива на бизнес имоти, сочат данни на британския кралски институт на лицензираните оценители (RICS), цитирани от Financial Times.

Страните из цяла Европа стават свидетели на понижения на цените, като съществува особено значителен песимизъм относно капиталовите стойности във Франция, Холандия и Ирландия.

Оценителите не очакват сериозно забавяне на темпа на ценови понижения на тези пазари. Въпреки това обаче налице са по-добри настроения относно Испания и Великобритания, където мащабът на кризата на пазара се тълкува от мнозина като знак за скорошно достигане на дъното.

Великобритания в частност поведе останалата част от света, когато пазарът достигна пика си през лятото на 2007 г. и вече дава признаци на стабилизация на цените при определени типове защитни (с добра запълняемост) имоти.

Развитите региони, които стоят начело на имотния цикъл, като цяло отчетоха по-бавни темпове на намаление на инвестициите и на търсенето на площи под наем. Очакванията са активността при покупките да тръгне нагоре в Западна Европа и Азия за първи път от над година. Германия остава пазарът с най-добри показатели, като очакванията за цените на имотите там са най-малко песимистични в сравнение с другите.

Японският и щатският пазар обаче продължават да се влошават, като на практика всички оценители отчитат падащи капиталови стойности.

Наблюдава се изразена тенденция към влошаване на настроенията в много части на Централна и Източна Европа, който е най-зле представящият се развиващ се регион. Това не оправда надеждите, че имотите в определени развиващи се пазарни икономики ще останат встрани от глобалното забавяне. Всички респонденти в Украйна, Русия, Полша и Хърватска отчитат по-скоро спад на капиталовите стойности, а не ръст.

Понижението на капиталовите стойности е само част от по-широките опасения за пазара на бизнес имоти предвид симптомите, че наемите също падат из цял свят. Собствениците на имоти разчитат на наеми, за да си осигурят приходи, които подкрепят общата възвръщаемост, дори когато цените намаляват.

Наемите падат в над 90% от общо 46 държави, включени в проучването, като единствено Бразилия, Саудитска Арабия и части от Африка още не са отчели понижения. По-слабото търсене от страна на наемателите породи по-бързо увеличение на наличните площи, което усложнява перспективите пред пазара на наеми.

Най-слаби са очакванията относно наемите в Сингапур, Хонконг и Ирландия, като настроенията са мрачни също и в развиващите се страни в Европа, особено в Унгария, Румъния и Украйна. Обемът на наличните площи се увеличава във всеки регион, което доведе до появата на все по-големи пакети от стимули за привличане на наематели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още