IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват първото обвинение срещу голям инвеститор заради кредитната криза

Бившият изп. директор на Countrywide е разследван за търговия с вътрешна информация

14:40 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват първото обвинение срещу голям инвеститор заради кредитната криза

Бившият председател и изпълнителен директор на Countrywide Financial Анджело Мозило може да се превърне в първият и единствен от големите световни инвеститори, към когото са отправени официални обвинения заради скандал с високорискови ипотечни кредити, станали причина за глобалната кредитна криза.

До миналия юли Мозило бе начело на Countrywide Financial, която преди кризата бе сред най-големите ипотечни институции и първоизточник на съмнителните жилищни заеми, които потопиха глобалната финансова система, пише в. Таймс. Но за разлика от повечето инвеститори Мозило успя да излезе от пазара, докато той все още вървеше нагоре.

В месеците преди да напусне поста си Мозило успя да продаде свои акции на стойност 130 млн. долара и в крайна сметка продаде компанията за 4,1 млрд. долара на Bank of America.

Сега Комисията за борси и ценни книжа (SEC) в САЩ проучва до каква информация е имал достъп Мозило, преди да продаде акциите си. Миналата седмица от комисията са изпратили известие до инвеститора, с което го уведомяват за евентуални обвинения за търговия с вътрешна информация.

За 30 години Мозило превърна Countrywide в един от най-големите ипотечни кредитори в САЩ, но през последните години компанията бе занижила стандартите си за кредитиране в преследване на по-голям дял от пазара на високорискови кредити, пише изданието.

Наред с това федерални прокурори разследват компанията за други нарушения по време на бума.

Адвокатът на Мозило Дейвид Зигел е казал: „Настойчивите поредици от информация в медиите и политическите кръгове, че г-н Мозило е продавал акции на Countrywide, тъй като е бил информиран за евентуална „тайна“ негативна информация за компанията, са скандални и не могат да устоят дори на бегла проверка на фактите около историята на търговията с неговите дялове“.

През първата половина на 2007 г. Мозило е продал акции в компанията за 130 млн. долара според програма, която той неколкократно променял, за да ускори темповете на продажба. Той обяснява, че е продал акциите си като част от подготовката за своето пенсиониране и като форма на диверсификация на инвестициите си.

Той е продал най-голямата част от акциите на цена от 45 долара на акция, когато книжата са се търгували на своя връх. По същото време компанията е осъществила програма за обратно изкупуване на акции на стойност 2,5 млрд. долара, за което е ползвала и заем от 1,5 млрд. долара. След осъществяването на програмата, по време на която той непрекъснато е продавал акции, цената на книжата се е понижила с 87%.

По повод тези факти Мозило казва, че част от продадените от него акции са били опции, които той е държал в продължение на 10 години и които са изтичали и е трябвало да бъдат упражнени.

Въпреки това доказването на търговия с вътрешна информация е изключително трудно, пише изданието. Обвиненията срещу Мозило нямат такава сила като при наказателно дело и комисията няма да има същото ниво на достъп до евентуални показания и доказателства.

Дори и Мозило да бъде обвинен, това би довело до големи на стойност глоби, но не и затвор. В най-лошия случай на него може да му бъде забранено да заема висши управленски постове, смятат специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още