IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на имотите-трофеи на френската Ривиера се топят

Изчезнаха руските и британските купувачи, някои брокери обаче вярват, че винаги ще има интерес към подобни имоти

10:39 | 18.05.09 г.
Цените на имотите-трофеи на френската Ривиера се топят

Когато се появи новината, че руски олигарх дава близо половин милиард евро за вила Леополда в Кап Фера миналата година, сделката беше на път да превърне превърне имота в най-скъпият в света. 

Транзакцията обаче не се състоя и днес собственикът на вилата ще има късмет, ако вземе за нея над 30 млн. евро, смята Александър Крафт, председател и изпълнителен директор на агенцията за луксозни имоти Sotheby's International Realty.

„Цените влизат все повече в синхрон с останалата част от пазара. Т. нар. „имоти-трофеи“ ще следят по-отблизо поведението на „нормалните луксозни имоти“ - около 20 до 30 млн.“, казва той пред британския Telegraph.

Според Крафт решението на Михаил Прохоров да се откаже от сделката да купи вилата от милиардерката Лили Сафра е мъдро, защото дните да се хвърлят пари в „суперпрестижни“ имоти на Лазурния бряг са свършили.

„При трофеите ставаше въпрос за това колко ще се съгласи да плати някой. Тези оферти идват тихо на пазара – рекламират се под масата. Тази система се срина напълно. Купувачи, склонни да платят подобни суми, просто не съществуват“, допълва той.

Не само руснаците усещат натиска на глобалната икономическа криза. Богатите британски клиенти също изчезнаха от средиземноморския пазар, засегнати от слабия паунд и поевтиняващите имоти на Острова.

Наблюдават се панически разпродажби от страна на купувачи в нужда от средства. Според местни източници през януари британец се е съгласил да продаде за по-малко от 53 млн. паунда имот в Кап Фера, чиято първоначална цена е била 134 млн. паунда.

„Англо-саксонската клиентела просто изчезна – не е останал един английски купувач“, обясняват от агенцията за имоти в Кан Magrey and Sons.

Според други брокери на имоти обаче богатите купувачи ще се завърнат, тъй като притежаването на имот в региона остава символ на обществен статут.

„Кап Фера е една от най-значимите и известни локации в света, а това се търси. Става въпрос за емоционално решение – купува се лайфстайл, не задължително финансов инструмент“, обяснява Пол Хъмфрис, директор на френския отдел на консултантската компания Knight Frank в Лондон.

Според Петер Иловски, директор на Burger Sotheby's International Realty в Сен Жан Кап Фера, покупката на подобни имоти още има финансов смисъл.

„Да притежаваш имот в Кап Фера е като да имаш картина на Пикасо – определено е по-добре, отколкото да си държиш парите в швейцарска банка, след като някои бяха на ръба на краха“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още