IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Капиталовите стойности на имотите в Европа с още спад заради по-ниски наеми

През 2009 г. понижението на капиталовите стойности ще бъде движено главно от очаквания спад на наемните нива

11:21 | 16.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Капиталовите стойности на имотите в Европа с още спад заради по-ниски наеми

Покачването на доходността от бизнес имотите в Европа досега бе главната причина за по-голямата част от пониженията на капиталовите стойности поради преоценката на риска в сектора, сочи анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Занапред през 2009 г. обаче понижението на капиталовите стойности ще бъде движено главно от очаквания спад на наемните нива.

Индексът на компанията за доходността от първокласните бизнес имоти се е повишил средно с 30 базисни пункта през първото тримесечие на 2009 г., след ръст от 40 пункта за последното тримесечие на 2008 г.

Според най-новото проучване на CBRE доходността на някои пазари ще се стабилизира поради мащаба на ценовата корекция досега. Лондон, Мадрид и Париж са пазари, които се приближават към следващата фаза от цикъла, поради което генерират известен инвестиционен интерес. Доходността от първокласните имоти при тях се повиши от нива, при които бе най-ниска в Европа по време на пика на пазара, до сегашните нива, които са близо до най-високите стойности от дълго време насам.

Това е най-очевидно на британския пазар, който бе първият в Европа, който отчете спад. Понижението на наемните нива при него представлява 1,6% от спада на капиталовите стойности през март.

“Активността на инвестиционния пазар във Великобритания изглежда е достигнала дъното с около 4 млрд. евро през първото тримесечие на 2009 г.”, казва Майкъл Хедък, директор Проучвания на капиталовите пазари за Европа, Близкия изток и Африка в компанията. „След рязката корекция в доходността досега, инвестиционният интерес започва да се покачва, насочен главно към топ сегмента на пазара в Лондон. Великобритания изглежда ще бъде първият пазар в Европа, който ще отчете възстановяване на инвестиционната активност. Въпреки това именно търсенето от страна на наемателите и обемът на проектите в процес на развитие ще обуславят цените в средносрочен план“, добавя той.

През първото тримесечие на 2009 г. икономическите перспективи за много пазари в Европа бяха понижени, а редица индикатори отчетоха по-голям от очаквания спад. Всички икономики в ЕС, с изключение на Полша, се очаква да се свият през 2009 г. За Полша очакваният ръст на БВП е 0,1%. Единствено за Великобритания вече се очертават някакви по-ясни тенденции за развитието на икономиката и пазара на имоти през следващите няколко години, като за останалата част от Европа икономическото представяне остава до голяма степен неясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още